Подписът в счетоводните документи ще може да се замени с цифров идентификатор

netwarsПодписът на съставителя на вътрешни документи в предприятията при използване на автоматизирани информационни системи да се замени с идентификатор за съставителя на документа, който го разпознава и определя по неоспорим начин. Това е промяна, която правителството предлага в Закона за счетоводството. 

Предложението се налага от все по-честото използване на интегрирани информационни системи за управление и софтуерни продукти за счетоводно отчитане, географската отдалеченост на филиали и дъщерни дружества, както и неосъвременените разпоредби на действащия Закон за счетоводството, обясняват от пресцентъра на МС.
В момента съществува изискване първичният счетоводен документ, засягащ само дейността на предприятието, да съдържа име, фамилия и подпис на съставителя. Това създава неудобство на предприятията, които трябва да изготвят документи на хартиен носител с подпис на лицето, което го е съставило. То е и предпоставка за погрешни изводи от контролиращи органи за липса на задължителни реквизити и документална необоснованост на създадени, предадени и съхранени в електронен вид документи.

Може да харесате още...