Делян Пеевски остава депутат след липса на ясно решение от КС

znak_stopТриумф на процедурата! КС не излезе с ясно решение дали Делян Пеевски да остане депутат или не, тъй като получи почти равен брой гласове за и против: 5 на 6 и едно особено мнение. Така, според правилата на играта, соломоновски се измъкна от казуса, в който беше въвлечен след делото по искането на ГЕРБ за несъвместимост на Пеевски да се произнесе по въпроса и остави на депутатите от подкрепящите кабинета партии сами да решат взривоопасната задачка.

Каквото и да решат – горещият картоф вече се върти в пространството, готов да нажежи вече утихващите протести срещу сега управляващите. Блестяща игра на бившите управляващи в своя полза!

На 14 юни Пеевски беше избран за шеф на ДАНС. 10 дни по-късно беше образувано делото. На определеното от съда изслушване миналата седмица се оказа, че Пеевски е изпратил писмо до КС и съобщава, че няма да се яви, защото съдия – докладчикът бил “предубеден”.

Медиапул припомня, че мотивът на ГЕРБ за отстраняването на Пеевски от парламента е, че с подписването на клетвения лист веднага след избирането си той фактически е поел поста председател на ДАНС. А след като НС не е гласувало оставката му като депутат, той на практика изпълнява две длъжности. От ДПС обаче твърдят, че Пеевски не е подписал необходимите протоколи за встъпване в длъжност в ДАНС, а Народното събрание не е приело решение за прекратяване на депутатския му мандат.

Може да харесате още...