ТОП 100 на бг фирмите за 2012-та: 41 на сто от фирмите са в София и областта

sofia-putОсновната част от класираните в ТОП 100 бг фирми са в София град и София и област – 40.9 % . Тези две области произвеждат 42.7% от БВП на страната. Това съобщиха от Българската търговско-промишлена плата (БТПП) по повод тазгодишната им класация, 15-та поред. След София най-много класирани фирми има от Пловдив, Варна, Стара Загора и Русе.

Oт промишлеността най-добре представеният сектор по всички критерии, е производството на машини и оборудване. Добрите резултати на този бранш се дължат на неговата експортна насоченост. Според БТПП и през 2014 г. износът ще продължи да има основен принос за ръста на българската икономиката.

Въпреки спада в строителството, всяка 10-та фирма, влязла в класацията, е от този сектор, показва още класацията. За доброто представяне на бранша допринасят изпълняваните публични проекти от строителните фирми.

Класацията на БТПП представя фирмите с най-добри постижения за 2012 година. Класирането е в 5 категории, като са обхванати 5 860 фирми, създаващи 76.54% от БВП на страната.

100-те фирми, класирани в категорията “Изменение на нетните приходи от продажби” достигат почти двоен ръст (170%) в приходите през 2012 г. спрямо 2011 г. Същевременно растежът на българската икономика е едва 0.8%.

През 2012 г. 100-те фирми, класирани по “Намаление на задълженията” са успели да понижат задлъжнялостта си наполовина – средно с 55% спрямо 2011 г.

Въз основа на показателите и от тази класация БТПП изрази мнение, че в Бюджет 2014 е необходимо да се предвидят средства (напр. чрез оптимизация на административните структури) за дейности за подобряване бизнес средата и подкрепа на икономическия растеж.

F2F TV си позволява да допълни, че е важно да се засили подкрепата за подобряване на бизнес средата в регионите, защото централизацията, каквато се виждда и от резултатите в класацията, продължава да разширява бездната между качеството на живот в София и останалите населени места у нас. А това влияе на демографските процеси. Не положително.

Може да харесате още...