138 деца на бежанци искат да учат български език

dete-pi6eОбщо 138 деца в България със статут на бежанци до настоящия момент са заявили желание да учат български език в интеграционните центрове като първа стъпка в интегрирането им в образователната ни система. От тях 40 сами са взели решението за това, а 25 вече се обучават в 66-то училище в София.  Данните бяха изнесени по време на среща в Парламента между вицепремиера Цветлин Йовчев и депутатите от Комисията по обарзование и наука.

Основен проблем е намирането на педагогически подготвени преподаватели, владеещи български и арабски. Според него възможно решение на проблема е въвеждането на категорията “стажант – учители”, което ще даде възможност студенти, които все още учат, да помагат в образователния процес на децата.

Министерството на образованието и науката е предоставило за ползване на Агенцията за бежанците две сгради, в които деца на бежанци могат да учат български език. Едната се намира в софийския квартал “Враждебна”, а другата е част от сградата на помощното училище в Елхово.

„Грижата за бежанците е грижа на страните, подписали Конвенцията за бежанците. България е получила 15 милиона евро от комисията, от които 2,6 милиона лева са помощ за справяне с бежанците. Тази сума е малка. В началото на седмицата пратихме екип в България, Малта, Гърция, за да направят препоръка и министрите на външните работи да вземат положително решение. Страната ни има нужда от тази помощ – да се отпуснат още средства за България”. Това каза, цитирана от Агенция Фокус, Кристалина Георгиева, еврокомисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи днес на пресконференция след посещение във временен център за настаняване на бежанци в столицата. Георгиева е посъветвала да се стараем колкото се може по-бързо да създадем условия те сами да могат да се издържат.

От началото на 2013 г. до края на септември нелегалните емигранти, заловени на границата са 5815. Само за миналия месец цифрата е 2377 души.

Може да харесате още...