21 години отбелязва елитната българска Стрямска механизирана бригада в Карлово

rangers_001Елитното ни военно формирование 61-ва механизира бригада – Карлово днес отбелязва 21 година от създаването си. За бойците, които почти на 100 % са били на мисия зад граница, днес обаче ще има празник. Той вече започна в двора на бригадата с тържествено приемане на строя и награждаване на отличили се военнослужещи. За тяхното здраве и за успехите на поделението и Българската армия предстои да бъде отслужен водосвет, а в знак на признателност – да бъдат положени цветя пред паметника на загиналите през войните и при изпълнение на служебния си дълг.

61-ва механизирана бригада е създадена на 02 октомври 1992 година. На 19 ноември 1998 година, на празника на Сухопътните войски, й е присвоено наименованието Стрямска механизирана бригада, като наследник на бойните
традиции на 28-ми Стремски полк, 21-ви Средногорски полк и 11-та танкова бригада.
Първото бойно знаме на 61-ва Стрямска механизирана бригада е връчено на полковник Йордан Йорданов, тогава командир на бригадата, от началника на ГЩ на БА ген. Михо Михов на 27 април 1999 година. Две години по-късно отново ген. Михов връчва на полк. Йороднов и второто бойно знаме. От ноември 2012 г. командир на 61-ва механизирана бригада е бригаден генерал Димитър Шивиков, чиято подготовка е в друго елитно подразделение – на пловдивските командоси.

На 06 декември 1995 година в бригадата е сформиран Специализиран учебен център (СУЦ) за подготовка на войски за участие в умиротворителни операции и учения по инициативата „Партньорство за мир”. Малко по-късно там започват работа първите кадрови войници в Българската армия. Първите жени войници в Българската армия също тръгват от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Те полагат военна клетва на площад „20-ти юли” в град Карлово през есента на 2000 година.
Честит празник на Карловската бригада!

Може да харесате още...