България изостава със зелените обществени поръчки

perka-vei1България изостава в така наречените „зелени обществени поръчки“ за екологично чисти стоки и услуги. Техният дял е под 20% от общия обем на обществените поръчки, а в Швеция например надхвърля 80%. Страната ни се оказва далеч от изискванията на Европейския съюз за използване на продукти, строителни и комунални услуги, които щадят околната среда. Това съобщи Евелина Стойкова от Енергиен център София на кръглата маса „Зелените покупки – инструмент за повишаване на енергийната ефективност“, която се проведе в рамките на Международния технически панаир в Пловдив. 

Центърът е партньор в проекта „Купувай мъдро+“, в който участват 15 европейски държави. Той цели да бъдат улеснени зелените поръчки, защото са средство за намаляване на вредните газове и унищожаването на природни ресурси, разширяват пазара на екологични стоки, допринасят за опазването на здравето, обясни Стойкова. Екоизделията се оказват и по-евтини в дългосрочен план, сочат анализи. Европейската комисия е разработила критерии за 19 групи продукти и услуги, които най-често са обект на обществени поръчки от държавата и общините, добави тя.

С кръглата маса започнаха Дните на зелената енергия, които се провежда от 2 до 4 октомври в Международен панаир Пловдив. Водещи теми са намаляването на енергийните разходи, устойчивото енергийно развитие, преходът към зелена икономика, промените в климата и „интелигентните“ градове. Организатор е Енергийна агенция – Пловдив.
Обновяването на сградите ще се обсъжда на 3 октомври, когато ще бъде представена и технология за отопление на санирани панелни блокове само от слънцето, без използване на други източници.

Деветата национална конференция „Устойчиво енергийно развитие и преход към зелена икономика“ на 3 октомври е посветена на климата и околната среда. Ще бъдат дискутирани сценарии за енергийното развитие на България при различни варианти за изменение на климата, възможности за създаване на енергийни кооперативи и съвместни проекти.
Специален панел е отделен на подобряването на градската среда чрез създаване на „интелигентни“ градове с „умни“ сгради и чист транспорт. Приложението на ВЕИ в домакинствата ще разясни проф. Христо Василев от Техническия университет в София. Ще бъдат наградени победителите от ВЕИ шампионска лига, част от европейска инициатива в 7 държави.
С кръгла маса „Енергийното развитие на България и общините – накъде?“ на 4 октомври ще завършат Дните на зелената енергия.

На нея са посветени и много от експозициите на участниците в Есенния панаир. Те предлагат технологии и оборудване за използване на възобновяеми енергийни източници, както и решения за бита.

Може да харесате още...