Изложба на банкноти от цял свят в Пловдив

izlojba_banknoti_002Знаете ли, че за първи път банкноти се използват в Китай? И че в Европа това се случва през 1660, а у нас Българската народна банка започва да емитира банкноти едва през 1885 година? Виждали ли сте старите пари? Някои от тях са истински картини – с много цвят и детайли. Други пък имат направо скучна визия. И едните, и другите, обаче, може да ги разглеждате с часове. Сега такава възможност имат пловдивчани, ако посетят уникалната изложба на банкноти от 120 държави, подредена в библиотека „Иван Вазов“ под тепетата.

Колекционерите знаят, че за да се съхранят банкнотите, те трябва да са поставени в пликове или джобове от специален материал. Причината е, че старите банкноти са направени на целулозна основа и влагата или парата е истинска смърт за тях. Това разказа пред F2F TV Георги Костадинов, учредител на нумизматично дружество „Филипопол“, съорганизатор на експозицията заедно с Дружество на филателистите. Сега вече е друго, казва колекционерът и посочва, че дори се прави подготовка за банкноти с микрочипове.

В Библиотеката до 11 октомври може да се видят банкноти от Царство България – 1908 – 1947 г., Царска Русия, Имперска Австро-Унгария. Сбирките са на частни колекционери, членове на Дружеството, и са събирани години наред. Всяка носи със себе си история и сама по себе си е такава.

текст: Екатерина Костова, стажант-репортер Райна Павлова

Може да харесате още...