Български медии от 20 държави в света идват на журналистически форум у нас за националните каузи

vizia kareТелевизия в Чикаго, вестник в Кипър, списание във Франция, електронни издания във Великобритания, информационни портали в Испания и Белгия са само част от медиите на български език, появили се през последната година. Техни представители ще участват в Деветата медийна среща, организирана от БТА и Асоциацията на българските медии по света. Тази година за домакини на форума са избрани Пловдив и Велико Търново.

Според най-новите данни българите, живеещи извън пределите на страната, са повече от 2 млн. души. Над 50 печатни и електронни издания на български език отразяват битието им. Най-многобройни са те в САЩ, Испания, Гърция, Кипър. Заедно с колегите им от България и значими обществени фигури, интелектуалци и експерти те ще търсят под мотото „Медиите и националните каузи”пресечните точки на взаимодействие между различните социални групи в името на общия национален интерес .

Участниците ще обсъждат още променената социална среда в България и ролята на медиите в нея, ще търсят отговор на въпросите кои са днешните български каузи и как медиите могат да работят за тяхното осъществяване. Акцент в програмата ще бъдат дебати за социалните мрежи като нови медии и пространство за изява на гражданското общество, както и за толерантността и обществената функция на медиите. Националните кампании на бизнеса в социалната сфера, образованието и здравеопазването също ще попаднат във фокуса на внимание на дискусиите.

Официалното откриване на срещата ще бъде на 14 октомври в София, а работната програма ще продължи до 17 октомври, съобщиха организаторите.

 

Може да харесате още...