България подкрепя инициативата за втора мирна конференция в Женева във връзка със ситуацията в Сирия

flag_bg2Поставянето на химическите оръжия в Сирия под международен контрол, последващото им унищожаване, осигуряването на прозрачност и гарантирането на тяхната неупотреба в бъдеще e значима стъпка към премахването на тази заплаха за сирийския народ и за страните от региона.Това се казва в изявление на Министерство на външните работи относно приемането на Резолюция 2118 (2013) на Съсвета за сигурност на ООН за унищожаването на химическите оръжия в Сирия.

“Резолюция 2118 (2013) на ООН и Решението на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) от 27 септември 2013 г. са правно обвързващи за Сирийската арабска република, като тя не трябва никога повече да употребява, развива, произвежда, придобива, съхранява, запазва или прехвърля химически оръжия. Очакваме Сирийската арабска република да се ангажира изцяло с изпълнението на тази резолюция. Споделяме убеждението, че тези, които са използвали химически оръжия в Сирия, трябва да понесат своята отговорност”, пише още в документа.

“Като държава-член на ОЗХО, България е готова да предостави съдействие за практическото прилагане на взетите решения според възможностите си и с оглед специфичните нужди на организацията.

Убедени сме, че единственият начин да се сложи край на кризата в Сирия е политическото решение с водеща роля на ООН. Подкрепяме инициативата за организиране на втора мирна конференция в Женева във възможно най-кратки срокове и вярваме, че това ще ни доближи до намирането на мирно разрешение на конфликта, ще предотврати нови жертви и ще даде възможност на бежанците да се завърнат по родните си места”.

източник: пресцентър МВнР

Може да харесате още...