Активизиране на бизнеса прогнозират големите изложители на Есенния панаир в Пловдив

panaira_prez_fontan Над 1030 фирми от 41 държави се представят на Международен технически панаир в Пловдив – най-голямото в Югоизточна Европа изложение за инвестиционни стоки и технологии, чието 69-о издание стартира днес и ще се проведе до 5 октомври. „Тази година се включиха 100 нови фирми, 50 са се завърнали сред кратко прекъсване, а традиционни участници са увеличили площите, които наемат за своите експозиции. Очевидно, компаниите са убедени, че имат полза от този начин за рекламиране на стоките“, съобщи Богомил Бонев, изпълнителен директор на Международен панаир Пловдив. 

На ЕСЕН 2013 най-силно се представят браншовете машиностроене, строителство, енергетика, екология, електроника и електротехника заради добрите перспективи за развитие на тези отрасли. Признаци на подем показват минната и химическата индустрия, информационните технологии.

Големи компании също прогнозират активизиране на бизнеса. „От тази пролет се забелязва нарастване на продажбите на строителна и пътна техника“, твърди Николай Младжов, управител на „Зет и Ем Прайвит Ко” и
официален дилър на HITACHI Construction Machinery Europe за България.

Фирмата е най-големият изложител в Международния технически панаир и негов основен партньор. Тя ще покаже над 15 експоната – строителни и кариерни машини с тегло от 20 до 55 тона. Акцентираме на средногабаритната техника заради тенденциите на пазара, поясни Николай Младжов. Той подчерта, че благодарение на участието си в панаира компанията е създала контакти в няколко балкански държави и е открила представителство в Охрид.

Ясен симптом за оживление в бизнеса е значителният ръст на продадените лекотоварни автомобили и бусове, тъй като те се използват предимно от малки и средни фирми, бе категоричен Стефан Хаджиниколов, изпълнителен директор на Асоциация на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), която е съорганизатор на „Автомобилен салон Пловдив“. Той посочи, че от януари до август тази година са продадени 308 лекотоварни коли и 163 буса повече в сравнение със същия период на миналата година.

avtosalon-panairЗа активизирането на пазара говори и фактът, че се увеличават изложителите и експонатите в „Автомобилен салон Пловдив“, добави Стефан Хаджиниколов. В него се включват 21 фирми с над 160 модела коли, камиони, бусове, мотоциклети, кемпери, каравани, джетове и почистващи машини. Предвидени са 11 премиери и 8 фейслифтинга.
Те са част от новостите на Есенния панаир, който обхваща 87 бранша на икономиката в рамките на десет специализирани изложби: „Акватех“ (за технологии и управление на водите), Аутотех“ (за транспорт и автосервизно оборудване), „Елтех“ (за електроника и електротехника), „Енеко“ (за енергетика и екология), „Инфотех“ (за информационни технологии), „Интермин експо“ (за минна промишленост), „Машиностроене“, „Стройтех“ (за строителни материали, машини и технологии), „Химия“ и „Автомобилен салон Пловдив“. Експозициите са разположени в 9 палати и откритите площи край тях.

За първи път има официално участие на Индия, един от най-големите инвеститори в световен мащаб. 20 компании от областта на машиностроенето, автосервизното оборудване, строителството, химията и енергетиката ще търсят партньори за бизнес у нас и в ЕС. С официални участия са 7 държави: Австрия, Аржентина, Гърция, Индия, Полша, Република Южна Африка, Словакия.
Български и чуждестранни компании ще покажат близо 70 иновации, от които десет световни и десет европейски.

Иновациите на изложителите и интересната съпътстваща програма от делови събития привличат десетки хиляди посетители специалисти на Есенния панаир. Тази година се очакват около 45 000 гости от страната и чужбина. Палатите ще бъдат отворени от 9 до 18 часа, а на 5 октомври – до 14 часа.

Може да харесате още...