1 300 ведомства – свързани в единната електронна съобщителна мрежа

computer_handsЕдинната електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ) на държавната администрация и за нуждите на националната сигурност влезе в редовна експлоатация. Административното и финансово интегриране се извърши без изразходване на допълнителни бюджетни средства и без допълнително увеличаване на числеността на персонала, съобщиха от Изпълнителната агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ (ИА ЕСМИС)

След интеграцията на двете мрежи, Агенцията притежава оптична мрежа с обща дължина 5 377,665 km. От тях 4 695,452 km. осигуряват междуградска свързаност, а с 682,213 km. оптичен кабел се осигуряват метро-мрежи за свързаност в населените места. С технологичното интегриране на двете мрежи се осигури изграждането на единна MPLS базирана мрежа за пренос на данни на територията на страната. Тя обхваща 28 областни центрове и в 38 местни общински центрове. С развитата местна метро мрежа се осигурява свързаност на ЕЕСМ с голяма част от структурите на държавната и местна власт, като се предоставят комуникационни услуги за пренос на глас, данни и интернет.

Към момента броят на свързаните ведомства и техните подразделения към ЕЕСМ е 1300. Изградената мрежа предоставя комуникационна инфраструктура за въвеждането на електронното правителство.
Използваните съвременни технологии при изграждането на ЕЕСМ позволяват виртуално да се обединят в единна национална информационна инфраструктура, мрежите на министерствата, ведомствата и местната администрация, като се запази тяхната информационна самостоятелност, автономното им управление и се изключи всяка форма на нерегламентиран достъп до пренасяната информация.

 

Може да харесате още...