Д-р Таня Андреева: Дълговете на държавните болници са 320 млн. лв.

operacia1Има болници, които практически са пред фалит. Типичен пример е болницата в Стара Загора, за която от миналата година е било ясно, че само просрочените задължения са повече отколкото е балансовата стойност на лечебното заведение, каза д-р Таня Андреева в предаването „Денят започва“ по БНТ. 

Тя допълни, че това са проблеми, натрупвани с години но през последните четири здравеопазването се е движело на собствен ход. Когато една система не се управлява в нея настъпва хаос, подчерта министърът на здравеопазването. По думите и дълговете на държавните болници са 320 млн. лв. като само просрочените са близо 90 млн. лв. В това число обаче влизат ведомствените болници – Военна болница, МВР болница, Транспортна болница. Около половин милиард лева са общите задължения натрупани от болниците през последните четири години, допълни министър Андреева.

В момента се разработват мерки за укрепване на състоянието на лечебните заведения като се ползва и помощ от Световната здравна организация. Работи се за стабилизиране на финансовото им състояние, а ролята на държавата ще бъде да се погрижи за тези болници, които са структуроопределящи и през които преминават повече от 80% от пациентите. Това са университетските, областните и общинските болници. Ще се изработят и правила и критерии съвместно с представители на НЗОК за сключване на договори с касата.

По отношение на дебата относно втория стълб в здравното осигуряване д-р Андреева каза, че в момента се обмисля под каква формата да стане това, така че хората да бъдат по-малко натоварени. Според нея, ако през 2007 г. 1,5 млрд.лв. не са били пренасочени към държавния бюджет, системата е нямало да изпитва тежка нужда от финансиране сега.

Държавата ще положи необходимите грижи, от които онкоболните се нуждаят, завърши министър Андреева.

източник: пресцентър МЗ

Може да харесате още...