65 коли в сърцето на Пловдив – с предупреждение за репатриране

repatrirane1265 леки коли в сърцето на Пловдив, в чиито гуми може да се отглежда градинка, ще получат жълт стикер на предното си стъкло заедно с безплатното му почистване. Причината е акцията на Район Централен за предупреждение на собствениците, че ако в 90 дневен срок не преместят автомобилите си сами, властите ще им ги вдигнат принудително.

Каквото искат да й залепят, няма да ги оставя да ми я вдигнат – сам ще си я закарам на вилата – реагира пенсионерът Влайо Димов тази сутрин при вида на цяла „делегация“ медии, полиция, общинска охрана, та дори и кмета на Район Център Райна Петрова пред старото му Пежо.

Оказа се, че бившият стругар държи „на трупчета“ любимото си возило вече 3 години заради повреди, които не може да отстрани с пенсията си.  Сърце не му дава, обаче, да я даде за скрап. Е, свиди ми се. Тя е от елита на французите – с турбо дизел двигател и много плавно возене – споделя пред F2F TV Влайо и ни кани да надникнем в купето й.

repatrirane16До шофьорската врата са поставени купички с храна за котета, но като я отвориш – вътре те лъхва истинска класика: кожен волан и кадифени седалки. И докато Влайо разказва спомени за автомобила, твърдейки, че -така паркиран – на никого не пречи, специална комисия от Район Централен сложи подписите си под предупредителния стикер. За да не падне, трябва да се почисти стъклото – усмихна се пред репортерите общински служител и свали с кърпа праха от 3 години немърдащата от това място кола.

Ако имате автомобил като на Влайо, трябва да знаете, че жълтият стикер с предупреждение съвсем не е шега работа. 90 дни след залепянето му колата ви ще бъде директно откарана на наказателен паркинг, ако сами не си я преместите, гласи общинската наредба. Тогава ще трябва да платите 40 лева за репатрирането и отделно по 10 лева за всеки ден на престой на паркинга. Не си ли потърсите автомобила там 14 дни – направо му кажете сбогом, защото властите сами ще го дадат за скрап.

repatrirane13Добре е да сте наясно още и с това, че ако сте оставили колата си в разрез с правилата за паркиране, освен жълт стикер, може да ви изненада и такъв за глоба. Така джобът ви ще трябва да олекне с още от 20 до 50 лева в зависимост от нарушението.

Акцията в Район Централен започна с колата на Влайо, но ще продължи и след като стикерите грейнат на всички 65 установени от администрацията коли за репатриране. Кметът Райна Петрова увери, че почистването на стари автомобили е в полза на активните шофьори. От кметството замислят и други улеснения за тях, сред които е облагородяване на пространството между Гранда и Евмолпия, в което сериозно място е отредено на регламентирана паркинг-зона.

автор: стажант-репортерРайна

Може да харесате още...