528 бежанци над капацитета за настаняване у нас, сирийската общност в България с готовност за подкрепа

schupen_prozorec_lampaОт днес болницата в Елхово разполага с още един медицински автомобил, осигурен от БЧК; ключовете предаде заместник-министърът на вътрешните работи и заместник-ръководител на Националния оперативен щаб за овладяване на кризисната ситуация Васил Маринов. В Елхово е разпоредителният център за настаняване на бежанци, където се приемат на първо време бежанците от границата, извършват им се медицински прегледи, обработка на документите, както и редица процесуално-следствени действия. 

Само за последното денонощие границата ни с Турция са преминали 48 сирийци и така броят на надхвърления капацитет за настаняване в страната ни (2350 души) е надхвърлен с 528 места, по данни на МВР.

Сигнал за помощ в ситуацията тази сутрин са дали представителите на сирийската общност у нас. Те са изразили загриженост за своите съграждани, намерили закрила у нас, както и готовност да им окажат подкрепа, допълни МВР. С тяхна помощ ще бъдат ангажирани повече преводачи, основно за хората, които търсят убежище в България. От общността са предложили помощ при ремонтирането на помещения и сгради за настаняване на техните сънародници, както и за намирането на работа на сирийци, на които е предоставено убежище.

От МВР съобщиха още, че за усилване охраната на държавната граница, за охраната и съпровождането на задържаните лица, за обработка на документите и полицейска регистрация, са командировани нови попълнения служители на реда. Продължава и оглеждането и търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняване.

Със съдействието на Българския Червен кръст е активиран кратък номер 1466 на трите мобилни оператори, като с един sms всеки може да дари 1 лев. Дарение може да се направи и онлайн на сайта на БЧК. Събраните средства ще бъдат насочени към Националния оперативен щаб. С тях ще се открият хранителни пунктове, за да може поне веднъж на ден бежанците да получават топла храна.

Може да харесате още...