От трибуната на Общото събрание на ООН президентът Плевнелиев призова за трайно политическо решение на кризата в Сирия

rosen_plevnaliev_001Трябва да бъде намерено трайно политическо решение на кризата в Сирия чрез подновяване на преговорите в Женева с активното участие на Организацията на обединените нации. За това призова президентът Росен Плевнелиев от трибуната на Общото събрание на ООН.

Ситуацията в Сирия продължава да е основна причина за загриженост и риск за регионалната и глобална сигурност, подчерта българският държавен глава в обръщението си в рамките на Общия дебат на 68-мата сесия на Общото събрание на ООН. Росен Плевнелиев отново заклейми използването на химическо оръжие и го определи като „фрапантно нарушение на международното право, военно престъпление и престъпление срещу човечеството“.

„Съществуват сериозни доказателства в подкрепа на твърдението, че режимът в Сирия е отговорен за тези атаки, тъй като той е единствената страна, притежаваща химически агенти и средства за доставката им за осъществяването на атака от такъв мащаб“, заяви държавният глава и отново пледира виновните за стореното да понесат отговорност за действията си.

България, която е една от държавите подписали писмото, което приканва Съвета за сигурност към ООН незабавно да отнесе ситуацията в Сирия към Международния наказателен съд, се присъединява към призивите на Генералния секретар на ООН и на Върховния комисар по правата на човека.

„Моята страна приветства Рамковото споразумение между Съединените американски щати и Руската федерация за поставянето на арсенала от химически оръжия на Сирия под международен контрол с оглед на тяхното бързо и сигурно унищожаване и се присъединява към искането им режимът в Сирия да осигури непосредствен достъп на Организацията за забрана употребата на химическо оръжие за инспекция на всички обекти в Сирия. Апелираме към Съвета за сигурност да се обедини и да поеме отговорност в съответствие с Устава на ООН, включително Седма глава“, заяви държавният глава в обръщението си.

По повод влошаващата се хуманитарна обстановка във връзка с кризата в Сирия, президентът отново подчерта необходимостта от съвместни усилия в подкрепа на страдащите сирийски граждани. “България също е засегната от бежанския поток от Сирия и въпреки ограничените си финансови възможности страната прие свой кризисен план и осигури допълнителни средства, за да настани и окаже подкрепа на бежанците от Сирия”, каза президентът. Държавният глава отбеляза, че страната ни разчита на подкрепа от своите партньори и от хуманитарните организации на ООН.

В изказването си на форума президентът Плевнелиев приветства възстановяването на преките преговори между Израел и Палестинската автономна власт и отбеляза отговорността, която и двете страни носят за постигането на мирно решение в Близкоизточния мирен процес. “Очакваме и двете страни да покажат постоянство и решимост за мирно разрешаване, да уважават легитимните си интереси и да се въздържат от едностранни действия, които биха могли да подкопаят този процес. Преговорите са най-добрия начин да се постигне заветната цел – справедливо, повсеместно и трайно решение на основата на формулата, изработена от двете страни”, подчерта българският държавен глава.

„България осъжда тероризма като едно от най-ужасните престъпления и предизвикателна заплаха за международния мир и сигурност“, заяви Росен Плевнелиев и изрази от името на страната ни съболезнования на народа и правителството на Кения за терористичната атака в Найроби. „На 18 юли 2012 г. терористична атака отне шест невинни живота на едно българско летище. Този инцидент промени България завинаги и напомня, че борбата срещу тероризма е обща кауза, около която цялата международна общност трябва да се обедини“, каза президентът от световната трибуна.

Държавният глава призова държавите-членки на ООН да задълбочат процесите на изграждане на отношения на приятелство и добросъседство и отбеляза постигнатите резултати от европейските страни. „От континент на развалини, раздиран от войни, ние, европейците, създадохме район на мира, сигурността и просперитета. Враговете станаха приятели и съюзници, обединени в името на по-доброто бъдеще на техните деца“, отбеляза Росен Плевнелиев. Президентът потвърди също така ангажимента на България да продължи да изгражда отношения на доверие и добросъседство в подкрепа на стабилността и сигурността в региона на Югоизточна Европа и Черноморския регион.

„Ако общите граници и географската близост ни правят съседи, общото културно наследство е това, което ни прави семейство“, подчерта в изказването си българският държавен глава.

Росен Плевнелиев припомни, че през 2013 г. славянските народи отбелязват 1150-годишнината от просветителската мисия на светите братя Кирил и Методий във Великоморавия, както и от създаването на първата славянска азбука.

Държавният глава обяви пред Общото събрание кандидатурата на страната ни за членство в Съвета по правата на човека за периода 2019-2021 г. и потвърди подкрепата на страната ни за втори мандат на Ирина Бокова като генерален директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО).

В обръщението си от трибуната на Общото събрание президентът Росен Плевнелиев потвърди решимостта на страната ни да участва активно в процеса на реформи на ООН, които следва да повишат ефективността, представителността и прозрачността на цялата система на Организацията. „Обещавам, че България ще бъде отговорен и надежден партньор, ако бъде избрана за непостоянен член на Съвета за Сигурност на ООН за периода 2018-2019 г.“, подчерта държавният глава.

България приветства свикването на Срещата на високо равнище по изпълнение на Целите на хилядолетието свързана с хората с увреждания, като остава ангажирана в насърчаването на всестранно и устойчиво спазване на Конвенцията на всички нива, включително чрез ангажиране на организациите на хората с увреждания като важен партньор в това начинание, заяви още българският президент.
На третия ден от работното си посещение в САЩ Росен Плевнелиев ще участва в Среща на високо равнище, посветена на пътя на Украйна към Споразумение за асоцииране с Европейския съюз и ще разговаря с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Държавният глава ще участва в прием, даван от неговия колега президента на Словашката република Иван Гашпарович, по повод 1150-годишнината от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий.

източник: пресцентър Президентство

Може да харесате още...