Отпускат се 142,6 млн. лв. за социални мерки; фирми ще плащат ДДС към държавата след като получат приход по сделката, а не при фактурирането й

zavodОбщо 258,7 млн.лв. допълнителни бюджетни кредити ще бъдат предоставени за сметка на резерва за непредвидени и неотложни разходи в частта за структурни реформи и допълнителни фискални мерки. Това обяви министърът на финансите Петър Чобанов на пресконференция след заседание на Министерския съвет. Със 116,1 млн. лв. ще бъдат разплатени просрочени задължения на държавата, както и задължения по вече сключени договори към бизнеса. За социални мерки, подкрепа на гражданите и мерки за насърчаване на бизнеса са предвидени 142,6 млн. лв. От тях 40 млн. лв. са за дейности в областта на социалната политика. За стабилизиране на енергетиката и облекчаване на тежестта върху потребителите на електроенергия са предназначени 85,6 млн. лв., а 15 млн. лв. ще бъдат използвани за финансиране на земеделски производители.

Друго решение от днес на кабинета засяга първата част от пакета данъчни закони, които са свързани с подготовката на бюджет 2014. Правителството одобри проект на ЗИД на Закона за данък върху добавената стойност, както и проект на ЗИД на Закона за акцизите и данъчните складове.

По отношение на първия законопроект министър Чобанов обясни, че с него се въвежда нов специален режим за касова отчетност на ДДС. Целта е да се помогне на малките предприятия, които срещат затруднения при плащане на ДДС към бюджета, преди да са получили плащане по извършените от тях доставки на стоки и услуги от клиентите си. “Отчитането на ДДС по специалния режим за касова отчетност ще позволи на лицата, които го прилагат, да се разчитат към бюджета при плащането по доставката от техните клиенти. Едновременно с това при прилагането на режима правото на приспадане на данъчен кредит за данъчно задължените лица, които го прилагат, ще възниква от момента, в който ДДС върху доставените им стоки или услуги е платен на техния доставчик”, обясни министър Чобанов. Той подчерта, че режимът не е е задължителен и може да се прилага от малки и средни предприятия, които не са достигнали максималния праг на облагаемия оборот до левовата равностойност на 500 000 евро.

По отношение на Закона за акцизите и данъчните складове основният фокус е намалената акцизна ставка върху природния газ. „Изпратили сме нотификация към ЕК, за да продължи действието на тази намалена ставка. Предвиждаме и допълнителни срещи с представители на ЕК, на които да изложим аргументите си в тази посока и да предотвратим вдигането на цените на природния газ“, каза министър Чобанов.

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...