И тази година средношклоци от Пловдив ще учат безплатно, без оценки и изпити, в Модерна академия на изкуствата “Синдикат”

Moderna Akademia2Модерна академия на изкуствата “Синдикат”, която бе създадена през 2010 година от екип пловдивски творци, започна набирането на желаещи за своята нова учебна година. Обучението е безплатно и е за ученици от 8-ми до 12-ти клас. Проектът се финансира от Община Пловдив и е уникален за България. Всеки ученик може да се включи в шестте програми, свързани с модерните тенденции в културата и творческото мислене. Тийнейджърите избират между спецкурсове по литература на ХХ век, модерна музика, идеи на ХХ век, визуални изкуства на ХХ век, история и теория на киното и модерни методи на мислене. Съдържанието на програмите и преподавателите могат да се видят на адрес www.academy.bg. Записването ще продължи до 5 октомври. Формуляри могат да се попълнят и на място – в Музикален клуб “Петното на Роршах”.

Лекциите ще се водят през уикендите в продължение на шест месеца, в шестте програми ще бъдат включени над 120 ученика. Всяка програма предлага и второ ниво поради голям интерес от страна на курсистите. Обучението е модерно, забавно и интерактивно, с 6 основни лектори. Прилага се богат визуален и аудиоматериал. Всяка програма съдържа поне четири работни срещи със значими съвременни български творци в различните видове изкуства.

Moderna_Akademia1По време на обучението няма оценки и домашни, учениците имат пълната свобода и удоволствие от знанието, могат да грешат, да опитват нови идеи, да предлагат творчески концепции, да разговарят и дискутират. Във всички анкети завършилите отбелязват, че един от основните мотив за участие е и средата на модерни, млади хора, в която всеки попада.

Целта на Академията е да създаде естетическа и ценностна система за възприемане и разбиране на съвременните изкуства от началото на ХХ век досега, да изгради у интелектуално любопитни ученици цялостна представа за историята на съвременните изкуства и модерните идеи. Академията изработва механизъм за критично и творческо мислене върху действителността чрез изучаване на съвременните изкуства и модерните методи на мисловен анализ. Една от целите е да се осигури липсващата връзка между традиционното образование и динамичните промени на модерното общество.

Може да харесате още...