Емблематичното музикално име на Израел Амир Гвирцман с уникално изпълнение в Пловдив

gvircmanС виртуозно изпълнение в Дома на науката и техниката в Пловдив Амир Гвирцман изправи на крака учениците от СОУ “Патриарх Евтимий” и посланика на Израел у нас Негово Превъзходителство Шаул Камиса-Раз. Емблематичното име на израелската музикална сцена пристигна под тепетата за Нощта на музеите и галериите по покана на посолството на Израел и лично на Шаул Камиса-Раз и с изключителната подкрепа на председателя на фондация „Качество на живот“ д-р Невен Енчев. 

Много сме впечатлени от тази млада публика, не скриха при пристигането си както дипломатът, така и музикантът. Шаул Камиса-Раз призна, че се чувства в свои води, тъй като вече е гостувал на пловдивското училище “Патриарх Евтимий”. Припомняме, че двама възпитаници на пловдивското училище бяха изпратени със съдействието на д-р Енчев, фондация „Качество на живот“ и „Лигата против поругаването” в Парламента на Израел – Кнесета, за да представят рефератите си по повод 70-тата годишнина от спасяването на българските евреи.

Пред децата Амир Гвирцман излезе, заобиколен от над 20 различни инструмента, сред които имаше екзотични рогове, гайди, вувузели и други духови и ударни инструменти, идващи от много страни на Близкия Изток, Европа и Африка. Някои от тях предизвикаха истинско удивление сред учениците.

Същата атмосфера, само с първото си изпълнение израелският виртуоз успя да постигне на втория концерт няколко часа по-късно в Балабановата къща. Празненство на пловдивския дух, събрал в тази сграда, с над 200-годишна история толкова етноси заедно – българи, арменци, евреи, турци, гърци, за да съпреживяват заедно една уникална музика. Така д-р Невен Енчев нарече втория концерт на Амир Гвирцман под тепетата.

Може да харесате още...