Пловдивският губернатор спря два пъти решения на ОБС за 14 милионния заем и за финансиране на Цар Симеонивата градина

plovdiv_tepeta_01Областният управител оспори пред Административен съд Пловдив 2 решения на ОбС – под тепетата – за 14 милиония аем за инфраструктура и за финансиране по ФЛАГ на проекта за реконструкция на Цар Симеоновата градина. И двата проекта са сред сериозните активности на кметската администрация.Решението за теглене на дългосрочен общински дълг в размер до 14 млн.200 хил. евро беше взето от ОбС с идея парите да дойдат от Европейската банка за въсзтановяване и развитие (ЕБВР). С тях се предвижда да се възстанови пътната инфраструктура на Пловдив.  Веднъж вече решението беше върнато за за прегласуване, тъй като към него, според областния управител,  не са били приложени поканите до местната общност; не са представени доказателства, че предложението е разгледано от постоянните комисии, няма такива и за предпоставки, наложили прекия избор на ЕБВР, вместо провеждането на процедура по ЗОП за избора финансираща институция. Общинският съвет незаконосъобразно е прехвърлил на кмета на общината правомощието си единствено той да актуализира и изменя общинския бюджет, припомнят последното от съображенията на губернатора от пресслужбата му.

Второто връщане отново открива пропуски. При това се твърди, че е отстранено само последното възражение. И така 14 милионният заем сега вече стигна до Административния съд, който ще трябва да реши съдбата му.

Съдът ще трябва да се произнесе и по решението, с което Общинският съвет дава съгласие за поемане на дълг в размер на 3 млн лв от фонд ФЛАГ за нуждите на реализация на проект за реконструкция на Цар Симеоновата градина. Тук нарушенията, според юристите на губернатора, са 4: в поканата за провеждане на общественото обсъждане не е посочен способ за обезпечаване на дълга; към момента на общественото обсъждане пред обществеността не е бил представен за разискване проектът , който ще се финансира с общински дълг; не е спазен 7 дневният срок от датата на публикацията до провеждане на общественото обсъждане и при общественото обсъждане община Пловдив е заявила, че стойността на проекта ще бъде 8 000 000 лева, а собственият и принос – 3 000 000 милиона лева. В противоречие с тази първоначална позиция в настоящото решение стойността на проекта била определена в размер над 11 098 749.91 лева, а собственият принос на общината щяла да бъде над 6 348 749.91 лева.

Юристите на администрацията отбелязват, че предходното решение с номер 244, което е предмет на съдебен спор е отменено с настоящото решение под номер 302, но тъй като съдържанието се запазва във вида, наложил оспорването, остават и основанията на Областния управител отново да оспори това последващо решение.

Дали това е обструкция на губернатора, който все още е недолюбван от част от пловдивчани?  Въпрос на тълкуване. И добър ПР – и от едната, и от другата страна.

За пловдивчани – някак си – важно е само да виждат резултати в града си. Защото в годините на прехода им писна да изостават заради политически интереси и интриги ..,

Може да харесате още...