Педиатри от болница „Пловдив“ спестиха операция на бебе с гигантска киста в корема

bebe_kuvyozДетски лекари от болница „Пловдив“ спасиха от тежка операция бебе, родено с гигантска киста, която заема половината му коремче. Първоначалното предположение било, че огромната формация е от левия бъбрек. Бързо се появили съмнения, че има възможност да е на яйчник, матка, черва и или други коремни органи. Специфични изследвания – с ядрено-магнитен резонанс и DTPA гама камера, потвърдили тезата на завеждащата на детското отделение в болница „Пловдив“ д-р Анеса Георгиева, че се касае за мултикистична бъбречна дисплазия. 

Това е относително честа аномалия при новородени и се среща при 1 на 4000 деца, като при момченцата случаите са два пъти повече, отколкото при момиченцата, обясни тя. Развива се по време на бременността, преди нефрогенезата. Детето се ражда с формация от кисти, без функция на бъбрека, като липсва уретер или е само зачатъчен. Обикновено малформацията е едностранна, но съществуват и пациенти, при които са засегнати и двата бъбрека. За съжаление това е фатално за бебето. Обикновено се среща спорадично, но е описана и фамилност, като се допуска ,че ген PAX 2 е “носител” на аномалията, продължава д-р Георгиева.
Своите наблюдения върху 29 пациенти с мултикистична бъбречна дисплазия през последните 20 години от работата си тя представи на Световния конгрес по детска нефрология, приключил преди дни в китайския град Шанхай, в който участваха над 1500 лекари от всички континенти. Споделих своя опит в диагностиката, проследяването и подхода при лечението на вродената аномалия. От 29-те случая, които съм наблюдавала, 19 са при момчета и 10 при момичета. Въпреки че е изключително рядко, за тези години успях да проследя и новородено с двустранна изява на тази аномалия. При повече от половината от случаите диагнозата бе поставена след раждането. Затова смятам, че е необходимо да се прави ултразвуков скрининг на бебетата веднага след раждането, подчерта тя.

Може да харесате още...