Променят таксите за идентификация на културни ценности, произведения на изкуството и предмети, които не са културни ценности

muzejПроменят се таксите на музеите за услуги и за издаване на документи и дубликати. Новите тарифи се регламентират в Постановление за изменение и допълнение на Тарифа за таксите, които събират музеите, Националният институт за недвижимо културно наследство и Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” и вече е прието от МС. за извършване на услуги и за издаване на документи и дубликати. 

Удостоверението ще се издава за извършена идентификация на монети и монетовидни предмети, машинно произведени предмети, антикварни предмети, произведения на изкуството и остатъчен материал. Посочените предмети не могат за бъдат изключени от кръга на предметите, които подлежат на идентификация, въпреки, че законът посочва изрично, че те не са културни ценности. Единствено чрез идентификацията, която по същността си представлява експертиза на научна, културната, художествената и паричната им стойност може да бъде дадено заключение, че дадена вещ не е културна ценност и попада в кръга на предметите по чл. 7, ал. 4 от ЗКН, обясняват от пресцентъра на МС.
За разлика от идентификацията на културни ценности, процедурата по идентификация на произведения на изкуството и предмети, които не притежават качества на културни ценности, изисква по-малък административен ресурс и време и е значително по-облекчена. Това обуславя значително по-малък размер на предвидените такси. Таксата за едно произведение на изкуството или за един предмет е в размер на 4 лв., за група произведения/предмети от 2 до 50 бр. в размер на 3 лв. за всяко произведение или предмет и за група произведения/предмети над 50 бр. – в размер на 2 лв. за всяко произведение/ предмет.

Може да харесате още...