Китай преговаря да праща студенти в пловдивски ВУЗ-ове

kitaj-studentiВ Пловдив пристигнаха представители на първата китайската компания, изявила желание да промотира нашето висше образование в Поднебесната империя. Тридневната визита е по покана на българския партньор „Респект консулт“. Между двете фирми има подписан меморандум за съвместна дейност и проектът за привличане на китайски студенти е първият, по-който вече се работи в детайли. По предварителна програма Yi Hong, изпълнителен директор на ССР GROUP, компания специализирана в областта на образованието и технологиите, заедно със свои сътрудници ще посети четири пловдивски висши заведения.

Те вече проведоха конкретни разговори с проф. д-р Мариана Атанасова Мурджева, дм. Заместник ректорът международно сътрудничество и проектно финансиране на Медицинския университет сподели, че при тях учат студенти от европейски, американски, дори и някои азиатски страни, но все още нямат от Китай. „Надявам се заедно да променим това“, уверено заяви Yi Hong.

Китайските представители и Катерина Гушкова, управляващ съдружник на „Респект консулт“, проведоха ползотворна среща и със заместник – ректора по международна и информационна дейност на Университет по хранителни технологии проф. д.т.н. инж. Николай Менков. Днес те продължават разговорите с академичното ръководство на Техническия университет София – филиал Пловдив и с Европейския колеж по икономика и управление.

„Две са причините наши младежи да следват тук – добрата цена за обучение и възможност за придобиване на европейска диплома“, посочи Yi Hong. Нейната компания има централи в 5 от големите китайски градове и над 50 клона в страната. Въпреки това тя смята да открие нови 2 офиса, специализирани в привличането на китайски студенти. „Смятам да промотирам българските висши заведения в малките и средно големите градове /които са с население от 100 000 до 7-8 милиона души/, един все още неразработен пазар. Вярвам, че този проект ще бъде успешен. България е прекрасна, но трябва да има повече информация за нея в Китай“. Според Yi Hong китайските младежи се интересуват най-вече от образование в областта на мениджмънта, технологиите и медицината.

Китай има и инвеститорски интерес в региона. „Интерес за нашите клиенти представлява фактът, че закупуването на имот на стойност над 300 000 евро дава право на продължително пребиваване в България“, подчерта Yi Hong. Тя е за втори път в нашата страна и е твърдо убедена, че България има изключително бъдеще.

Може да харесате още...