Представят социологическо изследване, според което 18% от 1100 българи искат Тодор Живков, а 56% не знаят за Холокоста

hisar_kamili_02Знаете ли, че според социологическо проучване на НЦИОМ, 18 процента от младите българи твърдят, че биха избрали да живеят във времето на Тодор Живков? А, че 42 процента не знаят, че Хитлер и Сталин са диктатори, 40 процента не са чували за остров Белене, за 50 процента Освиенцим е само име, а 56% не свързват с нищо конкретно Холокоста, 66% се чудят какво е колективизация, 87% нямат и представа за горяните, за 87% „Задочни репортажи за България” на Георги Марков не означават нищо конкретно, а за 85.5% полският профсъюз „Солидарност“ е нещо абсолютно непознато?

Данните са от национално представително проучване „Образованието за комунистическия режим и европейските демократични ценности на младите хора в България днес“, проведено през юни 2013 година сред 1100 души възраст 15 – 35 години в цялата страна. Проучването е извършено с подкрепата на Фондация „Конрад Аденауер”, Европейския център за изследвания, Брюксел и Център „Хана Аренд”, София.

Днес в София се представят подробно данните от проучването. Ще се даде и повече информация за нивото на българското образование. Това ще се случи на конференцията „Българският комунизъм – в учебниците”, на която ще се представят още Методическо пособие за учители „Да преподаваме историята на комунизма”, Проект за „Христоматия по литература за 12-ти клас – без цензура” и Инициативата за Мемориал „Дом на терора” на Лъвов мост в София.

Може да харесате още...