С 1.4 километра нови тръби Асеновград спря от преливане „Аман дере”

navodnena_kolaСъоръжението спира постоянните наводнения в три квартала на града – това обясни кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов при завършването на проекта по прихващане водите на проблемното дере.

За първи път над 14 хил. жители на града трябва да бъдат спокойни за своите къщи и мазета като едновременно с това се възползват максимално от подобрената градска среда и облекчен достъп до здравни, социални и административни услуги в нашата община, каза кметът на заключителната пресконференция по проекта.

Той стартира през юни 2011 г. и приключва окончателно през този октомври. Безвъзмездната помощ от ЕС е на стойност 996 011.45 лв., от републиканския бюджет са отпуснати 946 хил. лв., а собственият принос на общината – малко над 49 800 лв.

За да се реализира успешно проектът, Община Асеновград е инвестирала допълнително 360 хил. лева собствени средства. Те са изразходвани, за да се свърже отвеждащият водопровод с централната пътна артерия на града – бул. „България”.

Общо за 28 месеца „Аман дере” е почистено от храсти и наноси до чертите на града, извършена е корекция на наклона на двата бряга, изградено е съоръжение за водохващане с филтър на повърхностните води от дерето, отвеждащ водопровод и заустване на тръбите в коритото на река Чая, отчетоха от общинската администрация. Според тях изпълнението на проекта е от полза както за обикновените хора, така и за бизнеса в града.

Проливните дъждове досега ерозираха пътните настилки и затрудняваха придвижване на хора и автомобили, каза кметът. Прихващането на водите сега спира постоянните наводнения в това число и по пътя Асеновград-Смолян и железопътната линия Асеновград-Пловдив.

Може да харесате още...