Проф. Кирил Топалов връчи акредитивните си писма на папата в Рим

churchИзвънредният и пълномощен посланик на България при Светия престол проф. Кирил Топалов връчи на папа Франциск акредитивните си писма – съобщи днес пресцентърът на МВнР като уточни, че това се е случило на 14 септември. Както с папата, така и с държавния секретар на Ватикана кардинал Бертоне, посланик Топалов проведе продължителни разговори, надхвърлящи значително определеното от протокола време. В тях са били засегнати редица важни моменти от многовековните исторически, религиозни, политически и културни отношения на българската държава и общество със Светия престол, с Римската империя и с Италия.

Особено внимание в разговора е било отделено на съвременното състояние на тези отношения, преди всичко на въпросите, свързани с държавните посещения на български делегации в Рим по случай 24 май и с положителното развитие на въпроса с църквата “Св. Викентий и Анастасий” на площада “Ди Треви”.
Българският посланик е получил уверения от папа Франциск и от ръководителя на Държавния секретариат на Ватикана, че както досега, така и занапред Светият престол ще запази и ще подкрепя с всички средства създадените и отлично развиващи се традиции.

Може да харесате още...