В Елхово създават разпределителен център за бежанци, утре БЧК стартира национална благотворителна кампания в тяхна подкрепа

bomba_istanbul_002До 10 дни ще се извърши ремонтът на приемателния център в Елхово, а до 14 – той ще започне да функционира. В него ще се приемат на първо време бежанците от границата, ще им се извършват медицински преглед, обработка на документите, както и редица процесуално-следствени действия. Това бе решено днес на работната среща, в която участваха министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, главният прокурор Сотир Цацаров, директорът на дирекция „Миграция“, представителят на Върховния комисариат за бежанците в България Роналд Франсоа Рейл , както и представители на Държавната агенция за бежанците към МС.

Центърът ще е от затворен тип и в него кандидат-бежанците ще престояват в рамките от 3 до 5 дни. Първоначално там ще бъдат настанени около 150 души. Има възможност центърът да бъде разширен с перспектива в него да могат да пребивават до 300 души.

В помощ на граничните полицаи в Елхово са командировани 59 служители , които ще работят при първоначалната обработка на хората. Други 5-ма служители на ГДГП са там като преводачи, 19 служители на страните-членки на ЕС подпомагат българските гранични полицаи по линия на ФРОНТЕКС на българо-турската граница. Ще бъдат командировани и служители на ГД „Национална полиция“, които ще се грижат за сигурността на местното население, трима прокурори също ще заминат в помощ на колегите си от Елхово и Свиленград.

Трябва да се отчитат особеностите на всеки конкретен случай съвместно с разследващите полицаи – заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Според него създаването на разпределителния център ще има две основни цели: хуманитарна и решаване на административни и наказателно-правни проблеми.

Главният прокурор подчерта необходимостта от осмисляне на съдебната практика. Той поясни, че трябва да се отчитат особеностите на всеки конкретен случай съвместно с разследващите полицаи, защото случаите с хуманитарен профил са с ниска степен на обществена опасност. В този смисъл той се позова и на статистиката на районните прокуратури: през 2011 г. за нелегално преминаване на българо-турската граница в Елхово са осъдени 47 лица, през 2012 – 33, а през периода от началото до този момент на 2013 г. – 426. В Свиленград осъдените през 2011 са 239, през 2012 – 279, а до този момент на 2013 – 389.

Приемането на бежанци се доближава до критичната точка, която България може да приеме, поясни вътрешният министър. Затова се търси и обсъжда директна финансова помощ от ЕС.

Утре БЧК стартира Национална благотворителна кампания в подкрепа на бежанците в България.

Може да харесате още...