Увеличени шансове за пациентите с ревматоиден артрит и чревни инфекции в Европа

pensionerСтраните от ЕС ще могат да подобрят достъпа до лечение на своите граждани срещу заболявания като ревматоиден артрит и чревни инфекции. Това е възможно благодарение на одобрението от ЕК на първите две биоподобни моноклонални антитела Inflectra и Remsima, реферирани към лекарството Remicade. От БГ Фарма, които са членове на Европейската генерична асоциация,съобщиха, че одобрението е по препоръка на Европейската агенция по лекарствата и изразиха одобрение на действието, което, според европейските им партньори, потвърждава водещата роля на Европа в развитието на биоподобните медикаменти.

Виктор Мендонка, ръководител на направление ”Лекарствена политика” в Европейската генерична асоциация, отбеляза, че одобрението на биоподобните лекарства става въз основа на изключително строги критерии, което позволява на правителствата на страните от ЕС и на европейските пациенти да бъдат уверени в данните, подкрепящи качеството, безопасността и ефикасността на биоподобните продукти Inflectra и Remsima. Преди да бъдат одобрени за достъп до пазара, те са били обект на продължително тестване и клинични изпитвания.

Президентът на Европейската генерична асоциация Гудбйорг Еда Егертсдотир смята, че биоподобните лекарства осигуряват важни терапевтични алтернативи за пациентите и позволяват по-рентабилно управление на здравните бюджети, а също така тяхното производство осигурява откриване на нови работни места. Според нея, страните от ЕС вече в пълна степен могат да се възползват от новите видове лечение, осигурявани от биоподобни медикаменти. Категоричното й мнение е, че тяхното навлизане на пазара е от голяма полза за пациентите и гарантира възможности за бюджетни спестявания относно разходите за здравеопазване.

източник: БГ Фарма

Може да харесате още...