Около 300 лева за дрехи и учебници на учениците

u4ili6te1Родителите на учениците в България ще заделят средно по 354 лв. за дрехи и учебници, с 13% повече от 2012 година – това обяви Visa преди старта на учебната година. Около 20% от анкетираните семейства ще заплатят избраните артикули с банкова карта. Близо 30% от планиращите покупки ще пазаруват онлайн, като най-често ще изполват виртуални магазини, за да се сдобият с обувки, дрехи и раница.

Проучването е проведено сред жителите на десетте най-големи града в България с цел да определи сумата, която родителите планират да отделят за подготовка за новата учебна година, и методите на разплащане, които ще предпочетат.
Родителите използват своите банкови карти основно за да заплатят дрехите и обувките на учениците вкъщи – около ¼ от майките и бащите, които ще купят тези стоки (около 80% от планиращите покупки), ще ги платят безналично. Други артикули, които се заплащат предимно с електронни пари, са учебните материали (химикалки, моливи, линии) и тетрадките – картите ще предпочетат съответно 16% и 17% от родителите, които ще закупят такива предмети (9 на всеки 10).

Вероятна причина за популярността на безналичните методи на разплащане при направата на тези покупки е фактът, че те все по-често влизат в списъка за пазаруване от обектите на големите търговски вериги. Учебниците традиционно се плащат в брой – само 8% от майките и татковците ще използват електронни пари при закупуването им. Това вероятно се дължи на факта, че учебниците често се купуват от книжните борси или втора ръка, от по-големите ученици.

Все по-често родителите избират да пазаруват онлайн, като най-популярните стоки при покупки в интернет са обувките (52%), дрехите (50%) и раницата (47%). Банковата карта е предпочитаният метод на плащане за 51% от пазаруващите в електронни магазини, 41% залагат на наложен платеж. Родителите, които избират този канал на пазаруване, най-често са на възраст между 36 и 45 години (50%), имат едно дете (71%), което е в първи или втори клас (44%). Виртуалните магазини са по-популярни сред родителите от страната, отколкото сред софиянци, като съотношението е 31% към 27%.

Разходите за учениците нарастват с увеличаване на възрастта. Планираните покупки за ученици между 9-ти и 12-ти клас са с около 24% по-високи от средните, 440 лв. Родителите на първолаци отделят около 380 лв. за малчуганите си, най-скромни са майките и татковците на ученици от трети до шести клас с 337 лв.
Независимо от възрастта децата са много активни при вземането на решение какво да се купи. Цели 51% от родителите обсъждат всички планирани разходи с учениците, докато 33% включват или не по-младите членове на семейството в зависимост от конкретната покупка.

Жителите на София отделят средно с 80 лв. повече за покупки за първия учебен ден от родителите от страната, около 407 лв. Жителите на Бургас очакват да посрещнат разходи от около 413 лв., докато пловдивчани планират покупки на стойност около 345 лв. Варненци отделят около 320 лв. за покупки покрай новата учебна година.

Търговците на стоки за учениците трябва да са готови за масови покупки непосредствено преди началото на учебната година, сочи още проучването. И Visa Европа дава следните съвети за сигурност на избралите да платят покупките си за старта на учебната година с карта:

Когато правите покупка, уверете се, че сте уточнили с касиера точната сума, която ще бъде изтеглена от Вашата дебитна или кредитна карта.  Когато въвеждате Вашия PIN, за да потвърдите плащането в магазин или при теглене на пари от банкомат, уверете се, че никой не Ви наблюдава. При въвеждане на PIN, за да потвърдите плащане или при теглене на пари от банкомат, погледнете дали устройството изглежда в изправност. Не давайте Вашия PIN или друга информация по картата си на никого, за да прави покупки от Ваше име, независимо дали става въпрос за близък приятел или роднина.
Изберете си уникален PIN и не залагайте на прекалено лесни и очевидни варианти като рождена дата или телефонен номер.
Не записвайте никъде PIN-а си и в никакъв случай не го дръжте в портмонето си. Избягвайте да използвате PIN кода си за други видове идентификация или достъп, например за отключване на мобилния ви телефон или като парола за уебсайтове.

Може да харесате още...