Римски легионери – за първи път на Римския Стадион в Пловдив

rim7XIII Gemina римски легион от румънския град Алба Юлия, Румъния, пристигна в Пловдив за среща със средновековните си приятели от България. Освен снощи,  заедно в продължение и на уикенд-вечерите, те ще представят пред поколението на 21 век римски и тракийски религиозни и бойни ритуали, гладиаторски битки, демонстрации на въоръжение, антична мода, ораторски речи и епиграми, римски театър, пазар на роби… Всичко това – на Рисмкия Стадион под тепетата точно в сърцето на Главната улица.Точно в 18, също като вчера, по нея и днес ще премине шествие от мъже и жени в средновековни одежди и въоръжение.

Организатор на Еесенния Античен фестивал  е пловдивското Сдружение за антични и средновековни реконструкции “Сила”. По традиция, към тях се присъединяват и подобни организации от цялата страна. Партнират им от Община Пловдив.

“Сила” се появи през 2008-ма година, за да разказва като на живо древната ни история с бит, кухня, ритуали, занаяти, забавления и турнири. Ако сте в Пловдив днес и утре вечерта – елате и вижте 🙂

снимки: стажант фото-репортер Ивелина Попова

Може да харесате още...