Борис Минков с премиера в Пловдив на „Презапис или другият куфар в Берлин”

B_Minkov_prezapisИдната сряда, 18 септември, от 18.30 часа в къща Хиндлиян в Старинен Пловдив експертът по антична и западноевропейска литература Младен Влашки ще представи книгата на колегата си от НАТФИЗ Борис Минков “Презапис или другият куфар в Берлин” (ИК Жанет).

Книгата свързва различните области на интереси, проблеми и теми, с които авторът се занимава: големият град, новелата, литературната история и критика. В същото време е разказ-фикция: с недействителни персонажи и ясно изразени сюжетни линии.

Действието се развива в Берлин през есента на 2007 година. Постепенно в отделните части на книгата се наслагват множество други времена: Западен Берлин от 80-те години, Германия от времето на анархистичната организация РАФ, Берлин от 30-те. Тези пластове съществуват едновременно в историята на една жилищна общност на петима млади хора, случайно събрали се в средата на 80-те години в Западен Берлин. Тази общност продължава да съществува и след своето разпадане – ако не в продължението на прекъснатите разговори, то върху лентата на една видеокасета.

Това е книга за Берлин, мислен като машина за ускорение, която произвежда подобия и засича случайности. Разказването за Берлин начертава множество възможни карти на големия град. В същото време това е книга за универсалния проблем на обитаването и общностното живеене, обясняват от издателството.

Може да харесате още...