1 милион българи зад граница – неосигурени

bolni4na_ staja„2 млн. са неосигурените, от които 1 млн. български граждани, живеещи и работещи в чужбина. Около 400 000 са социално слабите, за които плаща МТСП и едни 350 000, които не желаят да плащат здравни вноски. Силно се надявам НАП да предприеме всички възможни действия, за да бъдат внесени тези здравни вноски, заради което здравно неосигурените лежат на бюджета на болниците.” Това заяви пред Нова телевизия  здравният министър Таня Андреева.

Тя определи като “доста екзотични”  предложенията в предишния мандат за наказателни мерки срещу хората, които не плащат редовно за здраве. “Събирането на здравните вноски не е от компетенцията на Министерство на здравеопазването „– подчерта д-р Андреева. „Това, което МЗ може да направи, е в посока връщане на доверието на хората в системата: да знаят, че когато имат нужда от лечение, няма да бъдат върнати, ще бъдат приети и ще получат квалифицирана лекарска помощ.”

Министърът поясни, че за 4 години три пъти са нараснали задълженията на болниците. „В момента болниците са в крайно тежко състояние. Вчера се срещнах с Надзорния съвет на НЗОК и се обединихме около тезата, че трябва да има ясно разписани критерии за подписване на договори с НЗОК. ГЕРБ допуснаха роене на болници. Този процес трябва да спре. В момента работим върху оздравителни планове за най-задлъжнелите болници” – заяви здравният министър.

„Критериите, които НЗОК ще изработи, ще са изцяло в полза на пациентите – парите трябва да следват пациента, но те трябва да отиват там, където той получава качествено медицинско обслужване. Болниците, които ще сключват договор с касата трябва да имат кадрови потенциал и апаратура , да не са просто сгради” – така министър Андреева обясни мотивите за въвеждането на тези критерии.

Министърът на здравеопазването допълни, че освен финансов, проблемът в нашите болници е и кадрови. Затова едни от първите стъпки на новия екип на министерството са в посока спиране на процеса на изтичане на кадри. „Отдавна се говори, че българските лекари заминават, но години наред не е работено по техните проблеми. Промените, които подготвяме в Наредба 34 ще улеснят професионалното развитие на младите лекари. Чрез тази нормативна промяна ще се въведат квоти за специализация на работещите в Спешна помощ – така че успоредно с изпълнението на всекидневните им задължения, те да могат да се развиват професионално” – подчерта д-р Таня Андреева.

Може да харесате още...