Фасадите в Пловдив оживяват от днес

plovdiv-4ujbina1Фасадите на няколко сгради в Пловдив оживяват от днес до 15 септември. Причината е четвърто издание на Международния Видео фестивал “Фасада”.Точно в 20:00 часа днес пред Лапидариума до Балабановата къща в Старинен Пловдив, при кметството в район „Тракия“ и Братската могила в район „Западен“ фестът стартира с филми от конкурсната програма.

Сдружение „Изкуство днес“ и Фондация „Пловдив 2019“, които организират видео-форума, и тази година ще търсят пресечни точки между публика, архитектура, визуални изкуства и градска среда. Фасада не е типичният фестивал за късометражно кино. Той е много повече за визуални изкуства като цяло. Експерименталните и нетрадиционни творби, както и видео-инсталациите са добре дошли, казват от “Изкуство днес”.

За участие във феста са кандидатствали 298 филма от 43 страни. Международно жури е селектирало 79 видео творби от България, Германия, Великобритания, Холандия, Португалия, САЩ, Франция, Канада, Израел, Италия, Дания, Австралия, Унгария, Гърция, Испания, Индия, Иран, Колумбия, Чехия, Бразилия, Перу, Сърбия, Австрия, Полша и Турция.

“Фасада” няма конкретни изисквания за тематиката или жанра на филмите и се стреми да популяризира артисти от цял свят, занимаващи се с експериментално видео изкуство. Какво е то – предстои да видим 🙂

Може да харесате още...