„Кармен от Факултето“ идва под тепетата; Нешка Робева за проекта на Бареков: Поканени сме само да играем спектакли

neshkarobeva01В политически проекти няма да се впускам. Дотук е било само разочарование. Ще играем на площадите. За това ни покани Николай Бареков и със спектаклите ще участваме – така Нешка Робева отговори на въпрос на F2F TV дали участва в проекта на журналиста, както са публикували някои медии. Участваме с тези, които ни поканят, обясни Робева и връщайки лентата на спомените си, призна, че през 2001-ва е отказала на Георги Първанов да участва в политическа кампания. По-късно съжалих за думите си тогава, че никога няма да се включвам. Защото това е една възможност за частни трупи като нашата да се издържат, каза Нешка.

За 14 години, откакто трупата й съществува, тя сподели, че Държавата й е помагала едва два пъти с по 2 хиляди лева. И похвали Общините в политиката им да съдействат за спектаклите на трупата й. Аз никога не знам този или този кмет откъде е, те винаги знаят коя съм – каза Робева, подчертавайки, че е професионалист и прави това, което смята, че е добро.

neshkarobeva02В Пловдив Нешка ще представи за първи път спектакъла си “Кармен от Факултето“. Той пристига на Античния театър на 19 септември в 20 часа с цялата си пъстрота и чувство за хумор. Робева, която е хореограф и режисьор на спектакъла, няма нищо против да предостави билети за деца от училищата в Столипиново, стана ясно на пресконференцията под тепетата днес. В София отличници от квартал Факултето вече са получили тази възможност.

И така – как вместо Кармен се убива чалгата и кой, всъщност надделява – Кармен или Кремена – всички любители на сюжетните танци могат да видят идната седмица. Изучавахме фламенкото половин година, музиката е смесена, има части от знаковите арии на Кармен, останалата част е преработка на фолклорни мелодии, разкри в аванс за пловдивчани Нешка.
Освен в София, спектакълът вече е печелил овации в Русе, Варна и Бургас. Това, което правим, обединява хората – е обобщението й след турнето на пъстрия спектакъл.  Билетите са с цена от 10, 12, 15 и 20 лева и се продават на касите пред Общината.

Проектът за идната година на Нешка Робева е свързан с Мистерията Еньовден. Искаме да покажем, че Джулай морнинг вече се празнува само в България, но ние имаме един Еньовден, в който от столетия се посреща слънцто. Ще съчетаем хард рок с народна музика. И ще стъпим вурху „Дървото“ на Ахат, разкри Робева.

Мислили ли сте, освен за танцови проекти, и за политически, щом така всички искат да ви дръпнат към себе си – я попита F2F TV и чу категоричното й: Не. Нешка, обаче, хареса идеята на медията ни да представи „Кармен от Факултето“ в Столипиново безплатно. Очаквайте развръзка.

снимки: стажант-фоторепортер Ивелина Попова

Може да харесате още...