Aniventure 2013 показа поколението на 21 век

anime-fest-00019Момичета с коси в цветове от снежно бяло до ярко розово и наситено синьо; момчета в средновековни костюми с метални протектори и оръжия като във филм по Тери Пратчет; с кимона и японски ветрила, с уши на различни животни и шапки-меча глава, дори разноцветни лещи на очите с отровно зелен и дълбок черен цвят… готик грим, кожени гривни и метални висулки със символи, които идват от други времена … Това е светът, излязъл от компютърните игри и японските аниме-филми, който изпълни Paradise Център в София през уикенда. И не на сън, а в действителност – за почуда на всички, които решиха да прекарат в новия столичен event center почивните си дни. Ключовата дума е Аniventure – фестивал за японска култура и аниме, който се провежда вече осма година и с всяка следваща набира все по-сериозна популярност сред геймъри и почитатели на манга и аниме-културата.

Входът е червена гривна с надпис NAKAMA. Можеше да я купиш така, че да ти послужи само за един или и за двата дни. След което получаваш правото да влизаш и излизаш свободно когато и колкото пъти поискаш. Изборът е достатъчен – две зали с различна програма, която тече паралелно, фоайе с настолни игри с карти, мърчандайз арена с щандове и работилнички за ръчно изработени сувенири, манга-кукли и всякакви други зарибявки за електронен спорт и тераса, на която можеш да пиеш чай или кока-кола в компанията на индианци, пирати и дори гейши. Демонстрации по сумо, ушу, калиграфия, оригами и киригами, чайна церемония и конкурс за Манга, наречен Fanfiction&Art, турнир на култовите за геймърите League of Legends, StarCraft2, Mortall Combat, Dota2 …това е само част от цветната програма на фестивала, в който срещаш едно тотално различно от поколението на 20 век.

Аплодирайте участниците в Стъклената къща на  BIG Brother, които днес са наши гости – подканя водещата, облечена в униформата на участник в оендан – по време на първата демонстрация на кос-плеъри. Това са момчета и момичета в костюми на любимите си герои – без значение дали от електронна игра или аниме-филм. Препълнената зала остава почти безмълвна на призива, ръкопляскането е вяло, едва-едва и е по-скоро, за да не поставя в неудобно положение момичето, което „командва парада“.

Излизащите на сцената участници от телевизонното риалити, макар и гриминирани в стила на аниме-феста, не са от света на хората, дошли на фестивала – в огромната си част тийнейджъри и младежи до около 30 – креативни, мислещи, градящи стратегии, пък макар и във виртуалния свят на игрите. Поколението, което утре ще управлява света и вярвайте, по правила, в които има място за ценности като достойнство, чест и феърплей.

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Екатерина Костова каза:

    Благодаря, веднага коригирах. Аз отидох на този уникален фест като придружител на сина ми, но станах фен. Все още – обаче – не съм много наясно с много неща 🙂 Важното е духът, който носи този тип култура – другото наистина е въпрос на корекция…

  2. soregashi каза:

    Само няколко поправки – Aniventure се проведе за 8-ми път. Водещата не беше в костюм от Lord of the Rings, а в униформата на участник в оендан – http://en.wikipedia.org/wiki/%C5%8Cendan.
    Иначе страхотна статия :).