До 10 дни трябва да се намерят допълнителни помещения за бежанци

bomba_istanbul_002Една от основните задачи щаба в Хасково е да се намерят до 10 дни допълнителни помещения за настаняване на бежанците. Това стана ясно по време на посещение в транзитния център на Държавната агенция за бежанците в село Пъстрогор на МВР министъра Цветлин Йовчев, който е ръководител на Националния оперативен щаб. Трпбва да се ускори и процедурата по обработването на документите на кандидатстващите бежанци. Йовчев напомни, че капацитетът на сега функциониращите центровете е изчерпан, но не е добро решение изграждането на палатков лагер. Въпреки това като краен вариант не бива да бъде изключено. Друго важно направление в дейността на хасковския щаб ще бъде създаването на организация за недопускане на проблеми с местата на настаняване, както и с местното население. Целта е да се намалят до минимум рисковете за националната ни сигурност. За да бъдат минимализирани здравните рискове, са предприети стъпки още при началния контакт с бежанците те да минават на медицински преглед. От днес в дома в Пъстрогор вече работи такъв екип, изпратен от Военномедицинска академия. Министър Йовчев сподели идеята чужденците да бъдат настанявани в различни групи според техния рисков профил, като се предвижда бежанците, които попадат в тази рискова група, да са с ограничен режим на движение.

Той бе категоричен, че България е лоялен член на ЕС, изпълнили сме всички изисквания за Шенген и правим всичко възможно чуждите граждани, които търсят убежище, да не продължат към Западна Европа. На този етап страната ни може да поиска оперативна и техническа помощ по линия на ФРОНТЕКС за обезпечаване на границата ни.

И днес през нея се опитаха да преминат нелегални емигранти, сред които голяма част – от Сирия. Те бяха установени от нашите власти. За наблюдението на държавната ни граница отговаря оперативният щаб в Елхово.

От вчера в Министерството на външните работи пък заработи оперативен щаб по кризата в Сирия. Той  се оглавява от заместник – министъра на външните работи Тодор Чуров.  Това звено ще обобщава информацията, ще я анализира и ще прави предложения.  Два пъти дневно ще се предоставя обобщена информация като идеята е да предлага гледни точки и решения.

Днес на границата ни с Турция – заради проблеми във функционирането на информационните системи на турските гранични власти на ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле – временно беше спряно движението на леки и тежкотоварни автомобили на границата ни с Турция в двете посоки.

Може да харесате още...