572 млн. лeва ДДС – платени на фирмите до юли

burkan_bank“До юли са платени 572 млн. лв. ДДС. 319 млн. от него бяха просрочени задължения. За 2013 година правителството плати 13 млн. лв. лихви по тях. Хората влизат в затвора за 10 000 лв., а за тези лихви, които плаща целият народ, никой не носи отговорност”. Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева в “Тази сутрин” на bTV. Тя обясни, че разплащайки се с бизнеса, той се разплаща с хората, намалява и междуфирмената задлъжнялост. 

За 100-те си дни правителството е изработило и внесло в парламента 24 законопроекта. Един от най-важните, според вицепремиера, е законът за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки. “Политиката ни е насочена към подкрепа на малките и средните предприятия. В ЗОП отпада оборотът като критерий за участие, даваме възможност повече малки фирми да участват като подизпълнители, правим процедурите прозрачни”, обясни Бобева.

В помощ на малките и средни предприятия ще бъде и Българската банка за развитие, която ще финансира стартиращи предприятия и микрофирми. Правителството ще има активна политика по отношение на концесиите. “Вече отнехме две, събрахме и 20 млн. лв. концесионни такси, които бяха забавени”, съобщи вицепремиерът. По отношение на безработните, вицепремиерът изрази мнението си, че те би трябвало да търсят работа и да се преквалифицират.

Може да харесате още...