Парламентът и протестиращите срещу Кабинета се върнаха на жълтите павета в деня, когато християните честват Мойсей

znak_stopДали е пророческо съвпадението, че първият работен ден на депутатите ни след лятната им ваканция и съответно – новата вълна на протести срещу Кабинета – са в деня на християнския боговидец Мойсей… тепърва ще видим. Фактите днес потвърждават очакванията на F2F TV народните избраници като цяло да не забелязват хората пред новите заграждения на НС, а те от своя страна – да ги посрещат все по-настроени на вълна “оставка”.

И макар че в изказванията на лидерите на партиите в Парламента да присъстваше темата за протеста, те не показаха абсолютно никаква зрялост да общуват с автентичните протестъри.  Лидерът на ГЕРБ например излезе сред членовете на своята партия, призовани да подкрепят протеста. Точно така, както направи лидерът на ДПС преди лятната ваканция, излизайки да общува с членовете на своята паръия, дошли тогава в подкрепа на Правителството. И в двата случая партийните членове бяха дошли организирано. Повечето –  с автобуси.

Как ли звучи на самите представители на Протестната мрежа тази аналогия на фона на  предварително  декларираната им позиция във фейсбук, че приемат подкрепата на политическите сили  само при ангажимент за постигане и на трите цели на протеста: Оставка веднага! Нови парламентарни избори преди края на годината! Операция „Чисти ръце“ за премахване на всички връзки между държавното управление и мафията!

Та нали става дума и за промяна на статуквото, част от което са автобусите? Ще остане ли обеца на ухото им днешния ден? Ще видим. Сюжетът на новата есенна протестна вълна вече е заплетен. И засега май се остава с чувството, че ще гледаме старо кино. С иначе емоционални и дълбоко правдиви възгласи: Всички срещу мафията!Искаме да живеем в държава без мафия и в демокрация без фасада.

А вътре в Парламента, където пише, че Съединението прави силата, в първия работен ден на депутатите те дали чуха Орешарски какво им каза за Сирия? И дали всички разбраха, че възлагат до девет месеца на министър на икономиката и енергетиката да разработи проект на нова енергийна стратегия, която до бъде внесена за приемане в Народното събрание? Все изключително важни теми, които никак не бива да се замитат под килима, пък макар и с багри на протест за оставка…В който библейската притча за Мойсей днес може да разчетем с въпроса – може ли в 21 век някой да изведе народа си от нещастията подобно пророка-боговидец?

… а полицаите са спокойни, че на 10 септември ще си получат парите от извънредния труд около протестите.

Може да харесате още...