Седем дни преди старта на “Сцена на кръстопът” – свършиха билетите за „Гарванът“. „Декамерон“ – на изчерпване

scena_krystopyt_2013_002Вече няма билети за спектакъла „Гарванът“ на „Театър 199“. За „Декамерон“ на „Българска армия“ има съвсем малко места – това обяви на първата пресконференция за Межфународния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ Димитър Малашинов. Той отбеляза, че за първи път в 17 годишната история на форума още в първия ден на продажба на билетите – 1 септември – двете каси са отчели 8 500 лева от купени билети. 

След 6-ти септември в Дома на културата „Борис Христов“ (бившия синдикален дом) отваря още една каса. Така на трите пункта за продажба на билети те ще вървят от 8 до 25 лева като за финалния спектакъл – „Хората от Оз“ на „Театър199“ – цената е най-висока.

До края на седмицата ще бъде издаден АКТ 16 на бившия синдикален дом, където ще се изиграят по-голямата част от общо 23-те представления на “Сцена на кръстопът“. Кметът на Пловдив Иван Тотев съобщи, че комисията по приемане днес работи на място и досегашният проблем – шумоизлоращата стена – вече е решен. В сряда пък ОбС ще гласува безвъзмездно да се ползва сцената на Градския дом на културата по време на фестивала. Тя се оказа спасителен вариант след пожара, изпепелил авансцената на голямата сцена в Драмата. Гледаме да извлечем всичко положително от това, което се случи – и да популяризираме тази нова сцена в Пловдив, каза пред медиите Тотев.

Въпреки протегнатата ръка на Община Пловдив предоставяйки сцената на Градският дом на културата за случване на феста, екипът на „Веселите уиндзорки“ на Народния театър „Иван Вазов“ вече отказа да играе на нея. Причината е, че сцената е съвршено гола, няма чиги и декори, както и въртящ се кръг, без който представлението не може.

Спектаклите, които няма да се играят на новата сцена на бившия синдикален дом, но екипите им все пак не се отказват от scena_krystopyt_2013_001участие във фестивала, ще излязат на камерна зала в Драмата. Ако нещо се беше случило и с нея, щях да умра, каза простичко Стефан Данаилов, наричан „баща“ на „Сцена на кръстопът“. Днес той почти се обиди на въпрос на F2F TV дали Министерството на културата за първи път дава пари за форума. Но пък нашата позиция е, че никой не е длъжен да помни историята на фестивала така, като създателите му, а когато става дума за пари, които излизат от държавния и общинския джоб, си е направо задължително да се припомнят колко и за какво отиват.

Всъщност, 45 хиляди заделя културното ведомство за „Сцена-та“ и това не е за първа година, подчерта Данаилов. Други 50 хиляди дава Община Пловдив. До 150 хиляди още се събират от спонсори и продажба на билети.

Заради липса на средства, обаче, пловдивчани няма да видят „Вуйчо Ваньо“ на Варненския театър. Но с помощта на почетния консул на Украйна в България пък ще могат да гледат постановка на Киевския театър. Гостуват още спектакли от Будапеща и Прага.

scena_krystopyt_2013_003Подготвена е и богата съпътстваща програма, сред която избираме да ви издадем за постановката „Негово величество – тенджерата под налягане“ в галерия Тракарт и пърформансите с грим и перуки на учениците от т.н. Сценични кадри под тепетата, които ще са всеки ден на откритата сцена пред Драмата и в двора й – спектакълтът ЛА на Рашко Младенов и Константин Цеков от ФСБ.

И така – „Сцена на кръстопът“ започва на 10-ти септември с „Възвишение“ на пловдивския театър. Дали ще се превърне в „Театъра – хоризонта“, както е написал в слогана Елин Рахнев – предстои да видим.

Организаторите разчитат на пловдивската публика, която е „класна и естетска, разбираща от театър, но и критична. Тя е нашият най-голям и предан рекламододател“, както обяви Стефан Данаилов, в момента председател на комисията по култура в НС.

Може да харесате още...