Старият град в Пловдив се потопи в багрите на Есенните изложби

plovdiv_stargrad_001Пловдив е домакин на националния Есенен салон на изкуствата. Форумът се провежда от вчера, 1 септември до края на месеца в Старинен Пловдив – в артистичната атмосфера на Балабанова къща, къща Хиндлиян, къщата на Мексиканското изкуство и в двора на Управление Старинен Пловдив. Организатори са община Пловдив, Управление Старинен Пловдив и фондация „Култура и съвременност”.

Тази година Национални есенни изложби се организират на нов принцип: те са поверени на артистичен директор. Това е доц. д-р Галина Лардева (изкуствовед, куратор), доказано име в арт средите. Мотото на форума е „Форсиране на избора“ – под него се представят автори на възраст между 25 и 40 години, за част от които това ще бъде първата самостоятелна изложба. Изборът на тези художници има за цел да се запази приоритетът на класическите форми на изобразителното изкуство, но да се търси израз на тяхното възможно обновление, да се набележат тенденциите на художествено развитие на едно ново поколение не само за себе си, а в един съвременен и актуален контекст, в който са възможни условия за пълноценна комуникация, обясниха организаторите. „Форсирането на избора“, по думите им, поставя акцент върху предварително наличните основания, които участват при всеки един избор.

За проекта е подготвен двуезичен луксозен каталог, в който освен репродукции на голяма част от произведенията, представени в изложбите, са публикувани статии за всеки един от авторите и въвеждаща изкуствоведска студия.

Историята на Националните есенни изложби сочи, че те възникват като алтернативно място за представяне на млади творци в изобразителното изкуство през края на 60-те години. През годините тази концепция постепенно губи позиция и те се превръщат в едно от най-представителните събития за съвременно изкуство в национален мащаб.

Може да харесате още...