Румен Леонидов с първа и последна премиера „Румботавър”на „Аполония”

leonidovСамо на 5 септември и само в Созопол, в рамките на тазгодишната „Аполния”, ще бъде представена новата поетична книга на Румен Леонидов „Румботавър”. Всъщност, какво значи заглавието?  “Още в сборника си „Край на митологията“ поетът се самонарича Румботавър и този необикновено изразителен неологизъм вярно предава качествата на художествената му чувствителност.  Метафората на Румботавъра е изведена и в новата му книга” –  разказва в послеслова към книжката проф. д-р Галя Симеонова.

Тя уточнява, че в изданието са включени творби от различни творчески периоди на автора. “В лабиринта на съвремието Леонидов коментира опустошенията от комунизма, състоянието на съвременното изкуство, изследва днешната стойност на ценностите, отделя истината от фалша, предлага на младите рецепта как да се опитат да живеят истински. Стиховете му са свидетелство на несвършващите лудости на века, иронически пастиш на бездуховността, изследване на ужасите на новата „ценностна” система и култура, политическите игри.”

leonidov2Няма как подобна поезия, наситена с изказа на Леонидов – без високи фрази и официозно звучене – да внужава илюзии. “Въпреки силните емоции, в нея няма нито ненавист, нито спокойствието на абсолютната резигнация… В нея има страдание, съпричастие, безпокойствие, нужда от творчество. Не се спасява с цинизъм и нихилистично отрицание. Това е поезия, според мен, важна и генетически свързана с българския авангард, с усета към фрагмента, с динамиката на образите, с което показва любовта към експеримента”, споделя Симеонова.

А ако ви провокирахме достатъчно и сте в Созопол на 5 септември, може да се срещнете с автора на живо 🙂

Може да харесате още...