БГ властите: Запълнен е капацитетът за приемане на бежанци

bomba_istanbul_002В момента в България има над 1400 сирийски бежанци, съобщи министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в сутрешния блок на БНТ. Той отбеляза, че има постоянен поток от бежанци всеки ден, като по- голямата част от тях са от Сирия. Става дума за 40-50 души, а преди няколко дни е имало пик със 106 души за един ден. За сравнение – само за изминалото денонощие е имало 65 бежанци, от които 47 са от Сирия. Министър Йовчев подчерта, че към момента е зчерпан капацитетът за настаняване на бежанци.

„Търсят се места, където могат да бъдат настанявани бежанци. Надявам се, че до дни ще имаме решение на този въпрос. Ако кризата се развие по неблагоприятен аспект и тръгне бежанска вълна, може да очакваме между 6000 и 10 000 души до края на годината. Това в момента надхвърля нашия потенциал“, каза министърът на вътрешните работи.
Йовчев изтъкна, че Турция е пренасочила силите си към сирийската граница и частите, които наблюдават българската граница са значително по- малко. „Тежестта основно пада върху нашата гранична полиция. Засилили сме наблюдението. Имаме възможности при необходимост да осъществим почти 100 % контрол, наблюдение, затваряне на границата“, добави министърът.

Заради запълнения капацитет за настаняване на бежанци,  Съветът по сигурност към Министерския съвет разгледа пакет от мерки в три насоки – да се засили наблюдението на държавната граница, да се организира настаняването на бежанци, да се потърси помощ по линия на ЕС и Червения кръст при евентуално увеличаване на бежанците.

Най- късно утре сутринта Националния оперативен щаб ще започне да работи по конкретните мерки. „Независимо дали ще има военни действия, изострянето на кризата е факт. Не очакваме, че тази криза ще бъде разрешена за кратко време“, каза министър Йовчев. По думите му за продължителен период от време може да очакваме рискове и заплахи, които ще има към нашата национална сигурност, произтичащи от ситуацията в Близкия изток.

„Към момента няма данни за наличие на пряка терористична заплаха към територията на България“, категоричен беше министърът.

От своя страна, по БНР, военният ни министър Ангел Найденов поясни по темата, че България не разполага със способности за непосредствено участие в евентуална военна операция за решаване на ситуацията в Сирия, защото не разполага с „крилати ракети“ с морско базиране, които могат да бъдат използвани при евентуално нанасяне на ограничен въздушен удар по стратегически цели.  Министър Найденов посочи, че разглежда военните действия само като краен възможен сценарий. По думите му, все още не са се изчерпали дипломатическите усилия за политическо решение на кризата в Сирия.

Може да харесате още...