46 платна, сред които и уникални фрактали на Стефано Поповски – за първи път в Стара Загора на 2 септември

StefanoЗа първи път ценителите на изобразителното изкуство в Стара Загора ще могат да се докоснат до въздействащите платна на пловдивчанина Стефано Поповски, който почти десетилетие вече живее и твори в Испания. Точно в 18:30 часа утре, понеделник, 2 септември, Зала “Байер” в сърцето на града на липите ще отвори врати с 46 от последните му картини, между които и уникалните фрактали, рисувани с математически формули и донесли за създателя си първите признания в най-голямата международна онлайн платформа за изкуство Deviantart.

Стефано вече има 5 награди и над 10 хиляди почитатели във виртуалната изложбена зала. Когато видиш творбите му наживо, обаче, разбираш, че съвременното изкуство може да стиска за гърлото, да кара сърцето ти да препуска, да те потапя в меланхолия или да събужда всичките ти сетива с надежда без причина и име.

stefanoto4Безпътни и не съвсем кораби, разпознаваеми и не съвсем градове и пейзажи, натюрморти, които си виждал в сънищата си или в действителност… всичко това и много повече ще може да видите в старозагорската експозиция на художника. Има картини, рисувани последните дни в Пловдив. Изненада за старозагорци е и планото, посветено на града – с езерото Ариана и чувството за споделено приятелство.

Обичаш ли Стара Загора- питам Стефано, докато разговаряме в нашия Пловдив.

Стефано Поповски – Имам доста приятели там, ходил съм доста пъти. Градът е много приятен, хареса ми с какво настървение оформят разкопките в най-големите жеги. Искат да имат своя “форум”.

F2F TV – Кажи ми нещо за последната ти награда в Deviantart? Да припомня, че си единственият български художник с толкова отличия там…

stefanoto2Стефано Поповски – Картината е сублимация на визията ми за висящи мостове. В Истанбул например, а и много ддруги места. Ето, вчера една българка от Сан Францисцо си го разпозна. Друг от Чикаго видя мостът там на Мичиган… Приятно ми е и така да възприемат и интерпретират картините ми.

F2F TV – Това е невероятен потенциал… всеки вижда нещо свое…

Стефано Поповски – Към това и аз се стремя, понякога успявам.За една зимна картина, един направо си каза – Аз съм от Аляска, така става при минус 30. Това сближаване на толкова отдалечени места много ме радва.

F2F TV – Това е уникалното въздействие на твоите фрактали… затова толкова ги харесва екипът ни.

Стефано Поповски – Но все повече успявам да свържа дигитално и традиционно. искам пълен синтез.

F2F TV – Kога смяташ, че ще го постигнеш?

Стефано Поповски – Може и никога, но е път, който ми доставя удоволствие.

За всичко, което искате да откриете в творбите “по пътя” на Стефано Поповски и за онова, което няма да успеете – струва си да посетите изложбата му в “Байер”. Тя ще остане там 15 дни и част от картините после ще отпътуват за Нова Загора.

На 13 септември в новата зала на читалището в Стара Загора пък платна ще подреди абсолютният доайен на пловдивската живописна школа Иван Поповски.

Стефано Поповски – Татко ще покаже повече нови неща. Знае, че в Стара Загора добре се приема и модерна живопис. И ще ги провокира и с няколко абстрактни картини.

F2F TV пожелава на художниците успех в срещите им в Стара и Нова Загора с хората, чийто сетива още жадуват да се докоснат до магията на цветовете и състоянията или сюжетите, разказани с тях…

 

Може да харесате още...