BG властите създават Национален оперативен щаб във връзка с конфликта в Сирия

 bomba_istanbul_002Въпреки че – по данни на военния ни министър – няма отправено искане за участие на страната ни във възможна военна операция в Сирия, със заповед на премиера Пламен Орешарски се създава Национален оперативен щаб. Той ще се ръководи от вицепремиера Цветлин Йовчев и щр има две нива на управление – МВР и два тактически оперативни щаба в Елхово и в Хасково. Приоритет за първия ще бъде наблюдението на държавната граница и ефективното използване на ресурсите на различните държавни структури, а за щаба в Хасково – осигуряването на приемането на бежанския поток и ефективното използване на ресурсите на различните държавни структури.

Към момента службите ни не разполагат с данни за наличие на пряка терористична заплаха за България. Но във връзка с променената ситуация в Близкия изток, се предприемат действия за нова оценка и актуализиране на националния план за противодействие на тероризма – съобщи Цветлин Йовчев. На този етап е осъществена предварителна подготовка за евентуална евакуация на български граждани от региона, ако ескалацията на конфликта продължи и се прецени, че животът и здравето на сънародниците ни са застрашени. Предприемат се и стъпки за повишаване на сигурността на българските посолства и консулства в региона и на служителите в тях.

Резултатите от разследващия екип на ООН за използването на химическо оръжие в Сирия предстоят, утре той приключва своята работа. „Разчитаме да бъдат положени допълнителни усилия да бъде постигнато съгласие в рамките на Съвета за сигурност на ООН по следващите стъпки за решаване на кризата в Сирия“, съобщи и външният министър Кристиян Вигенин. Той повтори призива на Министерството на външните работи да не предприемаме пътувания към Сирия и страните от Близкия Изток.

В момента най-сериозната заплаха за страната ни е евентуалната бежанска вълна. В подобна ситуация, пО думите на вицепремиера Цветлин Йовчев, най- голям риск е възможността от възникване на хуманитарна криза. като противодействие на риска се планира засилване на наблюдението на държавната граница, предварителна организация по настаняването и осигуряването на условия на бежанците. Ето защо на днешното извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет бяха приети 11 спешни мерки за ограничаване на миграционния натиск към България:

1. Изготвяне на съвместна разчетна прогноза с оглед на очакваната бежанска вълна до края на 2013г.
2. Проучване на възможностите за подготовка на процедура за получаване на финансова помощ, като при необходимост се засили взаимодействието с: ЕК, Европейската служба за миграция и убежище, НАТО, Агенциите на ООН  – ВКБООН, МОМ и Офис по хуманитарно сътрудничество.
3. Проучване на възможностите за иницииране на процедура за решение за отправяне на апел за незабавно финансово и хуманитарно подпомагане по линия на Международната федерация на червения кръст и червения полумесец.
4. Преглед и актуализация на Националния план за противодействие на тероризма.
5. Преглед на годишните бюджети на държавните ведомства за пренасочване на бюджетни средства за посрещане на бежанския поток.
6. Преглед и оценка на държавния сграден фонд с оглед идентифициране на сгради, подходящи за незабавното адаптиране за приемане на чужденци в условията на очакваната бежанска вълна.
7. Преглед, оценка и предложения за актуализация на действащите в страната ведомствени и междуведомствени планове за извънредно реагиране и управление при кризи.
8. Спешно активизиране на диалога на двустранно равнище с Република Турция и с Република Гърция с оглед съвместни усилия за справяне с бежанския поток.
9. Медицинско осигуряване и здравен контрол на приеманите в страната бежанци. Предлагане и/или преглед на механизми/те за осигуряване на ефективен здравен контрол на приеманите в страната мигранти. При възможност, оборудване на област Хасково с мобилна скрининг лаборатория за установяване на инфекциозни заболявания.
10. Създаване на организация за имунизация на държавните служители от различните ведомства, които работят в пряк контакт с мигранти в пограничните райони, както и за осигуряване на лични предпазни средства.
11. Създаване на организация за своевременно  информиране на обществеността относно бежанския натиск към страната и призоваване за сътрудничество с държавните власти.

Може да харесате още...