В навечерието на новия политически сезон: нова вълна септемврийски протести срещу Кабинета, 700 000 подписа в негова подкрепа и още, и още…

znak_stopОтдавна не е имало толкова горещо политическо лято с толкова много мобилизирани. Докато в социалната мрежа близо 80 дни вече протестиращите срещу олигархията и политическото статукво, канализиращи енергията си в искане за оставка на Кабинета Орешарски и спешни парламентарни избори, се готвят за нов септемврийски скок… поддръжници на правителството трескаво събираха подписи в негова подкрепа и днес заявиха, че те са 700 хиляди. 

От една страна са хора, които не оставиха жегите да приспят гражданското им съзнание и то – очаквано – излезе с 4 броя на електронен вестник с името Протест.
От друга страна е Гражданска инициатива, наречена “:За нов обществен договор”, която неуморно събира подписи за Кабинета Орешарски и днес внесе нова партида в МС.

На този фон депутатите вече се готвят за новия политически сезон. Той започва на 4 септември, но още от тази седмица старите муцуни от парламента плъзнаха по тВ студията. За нови дози облъчване на вярната сутрешна публика.

Те ще повишат интензитета си още с първите дни на септември. В него ще се включат десните с рефрена им за обединение. Може и Реформаторският блок, който не е ясно колко е десен и колко е обединение.  Но… новости – все пак – ще има в политическата ни есен.

Първата ще ни я поднесе президентът Първанов, който излиза на сцената с лека усмивка, сдържана, но безпрекословна критика на управлението в партията си и с все такава подкрепа на президентската институция… каква подкрепа ще събере предтои да видим, но прицелът му определено е далече зад хоризонта само на другарите му от левицата.

Втората новост вече ни я поднася един ТВ шеф, преди това водещ на сутрешен блок, а още по-преди – на чалга дискотека под тепетата… Докъде ще го заведе възклицанието “имаме новина” от романтичния му журналистически период, след като в лежерното лято бе възпят в песен на бабите от родопското село Забърдо…предстои да видим.

И така – протести, блокади, оставки, подкрепа, назначения, прегрупиране, нови движения… всичко ще остане съвсем същото, даже с още по-лош дъх в устата, ако народните ни избраници не се спешат да приемат нови правила за избори. В които гражданите наистина да имат думата за това КОЙ да ги представлява в онази сграда с незабравим патриотичен лозунг “Съединението прави силата”…

Може да харесате още...