Какво да очакват зрителите от 93 сезон на Варненския театър

tetar-varnaИзключително интересен театрален сезон подготвя на зрителите си Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна. Деведесет и третият сезон е посветен на 135-годишнината от рождението на патрона на театъра – Стоян Бъчваров (1878–1949).

И докато зрителите са се отдавали на летни развлечения, то в театъра са се подготвяли усилено да ни предложат едно пътуване до перлата на Карибите – курортът Канкун в Мексико. Предложението идва от едноименната пиеса на каталунеца Жорди Галсеран (в превод на Нева Мичева) и по време на романтичното пътешествие, изпълнено с много шеги и закачки, режисьорът Стилян Петров и актьорите Стоян Радев, Биляна Стоева, Даниела Викторова и Пламен Димитров ще накарат зрителите да се замислят за направените в живота избори – дали са били правилни или не и дали ако в онзи решаващ момент не е била избрана другата възможност. Премиерните дати са в първите дни на септември – 10 и 11, както и на 28 септември (на сцена Филиал). След като завесата падне след края на представлението, със сигурност няма да има нито един зрител, който да остане равнодушен и да не бъде въвлечен в историята, която съчетава риалити, черна комедия, семейна драма и психотрилър. И да не припознае себе си в (поне) един от героите на Галсеран/Петров.

Още преди да са се отърсили от преживяването в „Канкун“ следва втората премиера за сезона – „Талантливият мистър Рипли“ от Филис Наги, адаптация по романа на Патриша Хайсмит. Постановката е на Стайко Мурджев и първите представления са на 17 и 18 септември на основната сцена на театъра. Действието на „Талантливият мистър Рипли“ отвежда в Италия през 50-те години на миналия век. Разореният акордьор на музикални инструменти Том Рипли, който се представя за възпитаник на Принстън, е изпратен в Италия от корабен магнат, за да върне у дома своенравния му син Дики. Впечатлен от ораторския талант на Рипли, плейбоят го приема първоначално за свой спътник в луксозния живот, но после се опитва да се отърве от досадника. Нещата обаче се развиват в съвсем неочаквана посока. Психологическият трилър на Патриша Хайсмит представлява едно сложно, изтънчено и изящно изследване на човешки характери в екстремната ситуация на хладнокръвно обмислено и жестоко извършено покушение срещу личността.

Освен двете премиери, програмата за септември включва „Паметта на водата“ от Шийла Стивънсън, постановка на Стоян Радев. За тази постановка е писано много, но това, което задължително трябва да бъде прочетено за нея, без значение дали вече сте гледали или тепърва ще гледате представлението, е текстът на Йордан Радунчев. Датата е 24 септември.

На 25 септември Калин Ангелов ще ни представи „Гимнастика за бременни“ от Здрава Каменова, на 26 септември предложението е за „Американска рулетка“. В края на месеца, на 28 септември, зрителите могат да се срещнат с безскрупулния „Ричард III“, който е готов на всичко, включително и на убийство на най-близките си, за да се домогне до властта и короната. Постановката е на проф. Пламен Марков, а пиесата е на Уилям Шекспир.

Повдигаме леко завесата и за други интересни предстоящи проекти, които ще се случат на сцените на театъра. В края на октомври или началото на ноември професор Пламен Марков ще представи своето виждане за „Ревизор“ от Н. В. Гогол. Според него темата за мнимия ревизор, който пристига в абсолютно прогнилото от корупция и упадък на нравите градче, е много актуална. Още повече, че във Варна градоначалника е бил свален, а пиесата разглежда ревизията на работата на градоначалника.

През октомври се очаква и премиерата на „Оскар“ от Жан Ален. Режисьор е Борислав Чакринов. Зрителите ще могат да видят Даниела Викторова и Валентин Митев, на които партнират много млади артисти.

В края на ноември или началото на декември варненци и гостите на града ще могат да гледат премиерно „Измяна“ от Харолд Пинтър, където историята се завърта около Джери, който в деня на сватбата на своите приятели Ема и Робърт подхваща любовна авантюра с младоженката. Типично за Пинтър един ден двамата влюбени разбират, че Робърт – съпругът на Ема, е знаел за това, но си е мълчал, защото също изпитва чувства към Джери. Режисьор отново е проф. Пламен Марков.

Стоян Радев ще постави на сцена „Свекърва“ от Антон Страшимиров. Очаквайте ексклузивно интервю със синеокия актьор-режисьор в F2FTV.

Боян Иванов ще предложи на публиката порция невербален театър. Постановката все още няма име, но работното ѝ заглавие е „Мрън-мрън“.

За финал на сезона през юни, по време на фестивала „Варненско лято“, ще е последната премиера за сезона – „Кавказкият тебеширен кръг“, режисьор на която ще е Маргарита Младенова.

Димитър Цонев

примат на пълен работен ден, човек - на 4 часа. Много съм зает и съм много важен!

Може да харесате още...