Възстановяват работата на посолството ни в Монголия

flag_bg2Правителството прие решение за възстановяване на дейността на българското посолство в Улан Батор. Решение за временно прекратяване работата на дипломатическото ни представителство в Монголия беше взето през 2011 година.  Има необходимост от внасяне на нова динамика в традиционно приятелските българо-монголски отношения и развитие на двустранното сътрудничество в широк спектър от области от взаимен интерес, са мотивите на Кабинета. Оттам посочват, че двустранният стокообмен за 2012 година е увеличен над два пъти на годишна база в сравнение с 2011-та и възлиза на 3,9 млн. щ. д., като е формиран изцяло от български износ.

Експортът за Монголия се състои основно от медикаменти, козметични продукти, вина, хранителни продукти. Българските инженерингови организации и специалисти имат значителен принос за развитието на монголската страна с оказаната от тях помощ в строежа на редица предприятия. Висше образование в България са получили около 500 монголски граждани, а квалификация – повече от 3000 души в различни области като архитектура, медицина, геология и др. През последните години нараства интересът за обучение на монголски студенти у нас на частни разноски.

Вярва се, че повторното откриване на дипломатическата ни мисия в Монголия ще подобри равнището на двустранните отношения в контекста на политиката на България за активизиране на отношенията със страните от Азиатско-Тихоокеанския регион.

Може да харесате още...