Пловдивчани с уникален шанс да се потопят в духа на църквата ни в Чикаго без да пътуват за Америка

1stenopisiПловдивчани и гостите на града имат уникалния шанс да усетят духа на българската църква в Чикаго без дори да прелетят Океана. Това е възможно благодарение на изложбата със стенописни пана за храма „Света София“ в града на най-голямата наша общност в САЩ, която ще ги посрещне само в четвъртък, 29 август, и единствено в Градската художествена галерия под тепетата.

Идеята е на художниците Ангел Китипов и Атанас Камешев, преподаватели в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив. Те са част от четиричленния екип, с който преди няколко години се наемат да изрисуват от разстояние 32 икони за българския храм в Чикаго.

3stenopisiНикой от нас не е ходил там, но знаем, че имената ни са изписани в църквата „Света София“. Очевидно отзивите са положителни, защото на 1 март тази година представители на настоятелството, разбира се пловдивчани, отново ни потърсиха – разказват пред F2F TV Ангел и Атанас, докато подреждат стенописите в галерията на Главната улица. Този път задачата им е да изографисат стенописите и купола със задължителните изображениотя на Христос Пантократор, обграден от ангели и херувими. Захващат се да го правят отново от разстояние и признават, че това е абсолютно уникално.

Църквата е на друг континент и е небходимо да се разботи много прецизно по снимки с описани размери на пространството. Използват тенология, която е позната в изобразителното изкуство и в някои школи за изографисване – рисуват върху класическо платно с дълготраен грунд и френски акрилни бои с високо качество. Категорично не става дума за тапети – казва Ангел и допълва, че между принта и ръчната изработка на зографа върху платното – няма никаква прилика.

6stenopisiТрудността идва от това, че човек сам трябва да си представи пространството и да изгради образите като реши как трябва да бъдат ситуриани в него, какъв размер да са и какъв формат – обяснява Атанас Камешев. Най-голяма трудност , например, от тази гледна точка е представлявало изображението на Христос, което се разполага в центъра на купола на 8 метра височина от пода. Трябваше да преценим колко да е голям Христос така че да изглежда убедително, когато го погледнеш отдолу – усмихва се.

Това, което им помага, е опитът и спазването на канона. Но са вложили и нещо свое в каноничния текст на куполното изображение. Вместо на черковнославянски, той е преведен на български и изписан четивно на съвременния ни език. Така хората в Чикаго ще могат максимално лесно да разбират смисъла му, казва Ангел Китипов и признава, че се чувства горд с това, че духът на пловдивдивската живописна школа вече е прекрачил границите на града и сънародниците ни в Чикаго могат да се докоснат до него чрез иконите и стенописите в храма им. Затова избрахме и името на еднодневната 2stenopisiни изложба в Пловдив да е „Духът на България в Чикаго“, казва художникът, който не спира да вярва, че някой ден заедно с колегите си в проекта по изографисването на Света София ще видят сътвореното наживо.

Храмовият празник на българската църква в Чикаго е на 17 септември. Дали до тогава стенописните пана ще има възможност да се монтират там – предстои да разберем. От американския град, в който – казват – българите официално са около 100 иляди, но неофициално – близо 3 пъти повече.

 

Може да харесате още...