ФСБ: Ще изсвирим 20 концерта на репетициите преди да излезем с „Вълче време“ на Античния театър в Пловдив през септември

fsb1На всяка репетиция 20 дни поред изсвирваме по един концерт, за да може всичко, което сме заложили като звучене и послание да се случи в един единствен ден – спектакъла на Античен театър Пловдив през септември – така Румен Бояджиев от легендарната група ФСБ отговори на журналистически въпрос под тепетата дали вече се готвят за шоуто ден преди празника на града и Съединението на България.

„Вълче време“ е мотото на мегапродукцията на живо, която пловдивчани и гостите на града имат шанс да видят в един единствен ден на голямата антична сцена под тепетата. Този път тримата музиканти – Румен Бояджиев, Иван Лечев и Константин Цеков – ще изненадат любимия си град с 5-6 парчета, изцяло вдъхновени от магнетичното излъчване на Античния театър. Това са наши песни, изпълнени по съвсем нов начин – разкриват.

fsb3Самата рамка на концерта е съвсем различна, с много рокаджийска енергия – допълват. От лиричното посвещение и романтиката на миналогодшиния концерт „ФСБ Симфони“, сега посвещават концерта на рока и твърдото свирене. Става дума за доста тежка за свирене програма- над 2 часа без пауза. С екстенциите за Пловдив – минава дори 2 часа и половина.
Миналата година се молехме дъждът да спре, сега ще се молим да не започва – усмихва се Иван Лечев.

Очакването им е Пловдив да разбере музиката им, защото тук има доста артистична енергия, много хора на изкуството. Много вече ги и няма, допълват.

Как си обяснявате факта, че няма друга бг група, която да е ваша реплика… – питам.
Не знам, трудно е да правят това, което правим ние – от подбора на текстове до цялостното звучене… не им се полагат усилия, отказват се преди да са усетили удоволствието: нещо като трудността да останеш верен на цигулката – тя е перфектният инструмент, с най-близък до човешкия глас, но докато се научиш да го използваш и да твориш музика, иска много работа, преодоляване… – обяснява Иван Лечев.

С интелектуалната музика, която правите – чувствате ли се самотни – е следващият ми въпрос. Знам отговора. Но сега го чувам от Румен Бодяжиев:

Имате право – казва. Но в прогресив рока, този, с който сме израсли и който продължаваме да слушаме, харесваме и правим – героят е самотен, в конфликт със системата. Ако от това произлиза въпрос дали сме в в конфликт със системата – да, ние сме.

Вълче време за българската музика – казвам. Кога ще излезе тя от него?
Въпросът е кога цялата страна ще излезе от вълчето време – усмихват се в стил прогресив рок тримата от ФСБ.
През 90-та година Лечев участва в протестите. Имали сме виждане, че тези времена ще доведат до нещо, което е хубаво. Това трябваше да се случи 94-95 година, но видях, че кучето си лае, керванът си върви… – обобщава ситуацията.
Има ли значение дали говори за тогава или има предвид и сега?

Вълче време…

fsb2Спонсорите в България отдавна не се интересуват от култура.
Няма вече музикални критици, няма екпсерти…
Журналистите са много отговорни за всичко, което се е случвало и се случва. Защото са медиатори между творците и публиката.
Видяхме, че артистите се употребяват. И затова се държим настрана.
ФСБ е един клуб на чиста музика – който и с каквото и да се занимава от нас тримата, това е нашата енергия, философия и религия.
Не изрекоха ли моите мисли на глас? Всички ли ги чухме? И в крайна сметка – от какво се интересува масата, която се храни с летни хитове и счита за връх на социалната музика рапа, а родните музикални канали за достатъчна трибуна за българските музиканти…

Вълче време…
В което – все пак – оцелява и се развива – макар и повече клубна – българската рок музика. И от време на време концертите, които те карат да мислиш.

ФСБ ще бъде отново високо, високо… с „Вълче време“ – на Античния театър в Пловдив на 5 септември от 20 часа…

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Екатерина Костова каза:

    елате на Античния театър на 5 септември, Netso Hashev 🙂

  2. Netso Hashev каза:

    …наистина,отдавна е време страната ни да излезе от това “Вълче време”,в което съществуваме до момента.
    А ФСБ са перфектни във всяко едно отношение.Обичам ги и ги слушам много често.