Мирослав Щърбев, единственият пловдивчанин с национална диплома тази година, остава да учи в БГ

flag_bg2Дванадесетокласникът Мирослав Щърбев, възпитаник на математическата гимназия в Пловдив, е единственият пловдивски ученик с национална диплома за 2013-та. Въпреки това, остава да учи в България. Дипломата е специално отличие на  Министерството на образованието и науката, което тази година го присъди  на Мирослав и още двадесет и трима младежи от страната с успех пълен отличен и множество постижения.

В дипломата за средно образование на Мирослав няма оценка, различна от 6, а най-ниската оценка в бележниците му за изминалите пет го, дини е била петица, съобщават от областната администрация в Пловдив, където днес Мирослав беше посрещнат и поздравен за успеха си. Зрелостникът от Математическата гимназия има две пълни шестици и от зрелостните изпити по български и математика.

“Вярвам, че тук мога да получа добро образование, затова реших засега да не уча в чужбина.Тук са моите родители, приятелите ми, моя брат. След време ще помисля за магистратура навън. Не смятам, че успехът ми е грандиозно постижение. Аз просто си поставих цел и не ми беше трудно да я следвам. Националната диплома е по-скоро морално поощрение – нищо повече”, каза Мирослав.

Възпитаникът на Образцова математическа гимназия „Академик Кирил Попов„ е участвал в редица национални олимпиади по математика и физика, откъдето има грамоти и отличия. Носител е на златен и сребърен медал от национални състезания по компютърно рисуване, което му е хоби. От 8-годишен се занимава с изобразително изкуство и така се запалва по компютърното рисуване.

“Сам се обучавам, чета много, да развивам своя език. Обичам да правя портрети на герои, но вместо с бои рисувам върху екрана. Амбицията ми обаче е да работя като програмист и се виждам на високо стъпало в IT сектора”, каза още зрелостникът и допълни, че чест от успеха му се дължи на личното съревнование между него и братът му близнак Александър, с който от есента ще бъдат заедно и на студентската скамейка.

Може да харесате още...