Бойко Борисов – труден за откриване във Фейсбук

bb_banya_pytПР-ите на експремиера и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов съобщиха днес какъв е първият му пост в официалния му фейсбук профил, но забравиха да дадат линк към него. Така се оказа истинско приключение да тръгнеш по следите на първия по брой гласове с партията си в последните избори политик и… в крайна сметка – да го откриеш. Ето как:

И така: издирването в социалната мрежа на истинския Бойко може да ви срещне първо с поне 5-ма Бойко Бориосв-ци. Които, щом едва днес от пресцентъра на ГЕРБ съобщават, че лидерът им вече се е включил в мрежата, е логично да се заключи, че са фалшиви.

Единият е с 3017 последователи и се обозначава със снимка на Борисов в яке с вдигната зиморничаво яка и със снимка на старо лого на партията в кавър фотото. Тук много фейсбук потребители се обръщат с “г-н Борисов” към модератора… и вероятно са щастливи, че казват директно на Борисов нещо..

Друг Бойко Борисов в мрежата “studied at Business & Finance College – Sofia, Bulgaria. Той е от Дупница и очевидно няма претенции да се идентифицира с бившия премиер.

Трети Бойко Борисов пък е избрал за профилна снимка карта с обозначение на Ахтопол. И има 392-ма приятели.

Четвърти е с цели 5000 души, които го харесват и които – не е ясно дали изобщо са забелязали, че профилната му снимка е с ореол, а кавър фотото го показва със Сергей Станишев в дружески усмивки един към друг. Което навежда на мисълта, че е профил-гаргара с екс премиера.

Групите с името на Бойко Борисов на кирилица са доста и навяват старомодни соц. лозунги с липса на въображение: от “Да подкрепим Бойко Борисов”, през “Ден за Бойко Борисоворисов”, “С Бойко Боросов напред”, “Всеки ден с Бойко Борисов”, “Аз ще гласувам за Бойко Боисов и ГЕРБ”, “Назначавам Бойко Борисов за втори мандат”, “Аз вярвам на Бойко Борисов”,  “Единствен Бойко Борисов ще ни спаси”…

Никъде дотук – обаче – го няма автентичния цитат от прессъобщението на ГЕРБ: „Фалшивите профили в социалните мрежи станаха много и искам да обявя, че това е единственият истински и зад всичко написано тук стоя аз. Ето защо и първият ми коментар е свързан с актуалните събития от днес, които намирам за недопустими”.

И така – търся профил с името на бившия премиер на латиница и с това изречение като първи пост. Откривам поне още 3 Boyko Borissov и  Boyko Borisov – ци. Единият без снимка, другият – с инфо, че е от Испания, третият… има ли вече значение?

Почти се отказвам да търся истинския Борисов  по първоначалната информация, с която разполагам. Но, все пак, продължавам като един истински следовател в дебрите на фейсбук да ровя различни варианти. Търся и помощ от по-вещи от мен в мрежата. С тяхно съдействие успявам да открия заветното изречение и следователно – оригиналния профил на бившия премиер.

Той е на латиница, с “y” за “й”-то в първото име и с  “double ss” във фамилията. Има и 7-ца в линка 🙂 И без да съм ПР на Борисов, ще ви го споделя точно тук.

Защото фейсбук е свободна територия. И всеки би трябвало да може да открива лесно и бързо информацията, която търси. Пък после да избира дали да я хареса или не.

Може да харесате още...